Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Αγκυρα σταμάτησε την καταγραφή Σύρων αιτούντων άσυλο

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Αγκυρα σταμάτησε την καταγραφή Σύρων αιτούντων άσυλο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές στην Τουρκία έχουν σχεδόν σταματήσει να καταγράφουν νέους αιτούντες άσυλο που έρχονται από τη γειτονική της Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

«Οι τουρκικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και εννέα επαρχιών στα σύνορα με τη Συρία ή εκεί κοντά έχουν σταματήσει να καταγράφουν τους Σύρους αιτούντες άσυλο πλην σπανίων περιπτώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.

«Η αναστολή αυτή οδηγεί σε παράνομες απελάσεις, αναγκαστικές επιστροφές – επαναπροωθήσεις στη Συρία και στην άρνηση του δικαιώματος στην υγεία και την εκπαίδευση», προσθέτει η ΜΚΟ.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται εκεί από το 2011.

Όμως «η γενναιοδωρία αυτή δεν απαλλάσσει την Τουρκία, ούτε τους διεθνείς εταίρους της, από την υποχρέωση να βοηθούν τους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο», εκτίμησε το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με Σύρους και οργανώσεις που εργάζονται επί του πεδίου.

Οι τουρκικές αρχές που ρωτήθηκαν στα μέσα Ιουνίου από το Παρατηρητήριο, αρνήθηκαν ότι ανεστάλη η καταγραφή των Σύρων, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

«Δεχόμασταν και εξακολουθούμε να δεχόμαστε τους Σύρους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε πως οι Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία «έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη».

«Δεν απελαύνουμε ποτέ στη Συρία», πρόσθεσε. Ωστόσο, «ορισμένοι Σύροι αποφασίζουν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχει ελευθερώσει η Τουρκία» κατά τις δύο στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

«Τη στιγμή που υποστηρίζει την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στην Ευρώπη, η ΕΕ αποστρέφει το βλέμμα από τα πρόσφατα μέτρα της χώρας αυτής που αποσκοπούν να μπλοκάρουν και να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία», δήλωσε ο Τζέρι Σίμπσον, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Δικαιώματα των Προσφύγων στο Παρατηρητήριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Όμως το να αναγκάζουν τους Σύρους που καταφέρνουν να περάσουν την τουρκική μεθόριο να ζουν σε μια κατάσταση νομικής αοριστίας μπορεί να τους ωθήσει να περάσουν παράνομα για να αναχωρήσουν προς την ΕΕ», πρόσθεσε ο Σίμπσον.

Οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα συνήψαν το 2016 μια μεταναστευτική συμφωνία που προβλέπει κυρίως τη συστηματική επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα. Η συμφωνία αυτή οδήγησε στη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή