Επεισόδια με ΜΑΤ στη Λευκίμμη για τα σκουπίδια

Επεισόδια με ΜΑΤ στη Λευκίμμη για τα σκουπίδια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, όταν οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον ΧΥΤΥ της περιοχής προκειμένου να εμποδίσουν την απόθεση απορριμμάτων, αλλά ήλθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φυλάσσουν τον χώρο. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες τα σκουπίδια του νησιού μεταφέρονται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση με τη συνοδεία των ΜΑΤ, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη χρησιμοποίηση του χώρου, παρά το γεγονός ότι τόνοι σκουπιδιών παρέμεναν και ακόμα παραμένουν σε πολλά σημεία του τουριστικού νησιού.

Στις 27 Ιουνίου ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Νικολούζος, ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε στην «Κ» ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης», εκφράζοντας την ευχή τα ΜΑΤ να μη χρειαστεί να λειτουργήσουν κατασταλτικά. Ωστόσο χθες, όταν οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην περιφερειακή οδό και προσπάθησαν να αποκλείσουν τον δρόμο προς στα σκουπίδια, τα ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ ένα 10χρονο παιδί να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα της Κέρκυρας ήλθε στην επιφάνεια όταν τον Απρίλιο του 2017 –μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, που λειτουργούσε ως ανεξέλεγκτη χωματερή όπου πήγαιναν τα στερεά απόβλητα του νησιού– χρειάστηκε να βρεθεί μια άλλη λύση.

Ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη έχει κατασκευαστεί εδώ και μία δεκαετία με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται ότι η κακή διαχείριση των απορριμμάτων θα οδηγήσει και τη νέα εγκατάσταση σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ο χώρος δεν λειτούργησε ποτέ, απαξιώθηκε, ενώ πριν από δύο μήνες έπιασε και φωτιά. Στο μεταξύ, δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να βρεθεί εναλλακτική λύση.

Μετά το κλείσιμο της χωματερής στο Τεμπλόνι και υπό την πίεση των τόνων σκουπιδιών που στοιβάζονταν στους δρόμους της πόλης, ο δήμαρχος αποφάσισε να επισκευάσει τη Λευκίμμη και να μεταφέρει εκεί ό,τι απομένει μετά τη μηχανική διαλογή των απορριμμάτων που γίνεται στο Τεμπλόνι. «Το πρόβλημα είναι οξύ, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να συνεννοηθούμε, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για να σωθεί ο τόπος», είχε δηλώσει ο δήμαρχος.

Ομως έκτοτε η μεταφορά των απορριμμάτων στη Λευκίμμη γίνεται με μεγάλη δυσκολία εξαιτίας των αντιδράσεων, ενώ σε πολλά σημεία του νησιού παραμένουν συσσωρευμένα πολλά απορρίμματα, δεδομένου ότι η «παραγωγή» είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που φιλοξενεί η Kέρκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή