Ενωμένη η Γαλλία αγκάλιασε τους πρωταθλητές της

Ενωμένη η Γαλλία αγκάλιασε τους πρωταθλητές της

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο αστέρι στη φανέλα της ράβει επιμελώς η Εθνική Γαλλίας από προχθές το βράδυ, μετά την κατάκτηση του δεύτερου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της, χάρη στο εμφατικό 4-2 επί της Κροατίας στον τελικό της Μόσχας. Η διαδικασία του… ραψίματος έγινε μέσα σε τεράστιο ενθουσιασμό και, όταν δεν προσέχεις ράβοντας, μπορεί και να ματώσεις με τη βελόνα.

Περίπου 1 εκατομμύριο Γάλλοι συνέρρευσαν στο κέντρο του Παρισιού γιορτάζοντας ξέφρενα την κατάκτηση του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ένα τρελό μεθύσι συλλογικής ευτυχίας, με αγνώστους κάθε ηλικίας, φυλής και χρώματος να αγκαλιάζονται και να τραγουδούν. Η ίδια εικόνα σε μικρότερη κλίμακα επαναλήφθηκε σε πολλές γαλλικές πόλεις, μεγάλες και μικρές, αλλά και σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, όπως στη Νέα Υόρκη.

Δεν έλειψαν δυστυχώς και οι δυσάρεστες συνέπειες αυτής της τρέλας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πανηγυρίζοντας, ενώ σε πολλές πόλεις σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια νεαρών με την αστυνομία.

«Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη», είπαν πολλοί για τον θρίαμβο της ομάδας του προπονητή Ντιντιέ Ντεσάμ. Μα, υπάρχει δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο; Ε, αν υπάρχει, αυτή ήταν. Αφενός με την επικράτηση της καλύτερης, ποιοτικότερης και σταθερότερης ομάδας στη διάρκεια του τουρνουά, αφετέρου με τη χρήση και στον τελικό του βιντεοδιαιτητή (VAR), βάσει του οποίου καταλογίστηκε το πέναλτι για το 2-1 της Γαλλίας λίγο πριν από το ημίχρονο.

Ο Αργεντινός διαιτητής Νέστορ Πιτάνα είδε το ριπλέι, το ξαναείδε, είδε και άλλες οπτικές γωνίες και απεφάνθη: το χέρι εντός περιοχής του Ιβάν Πέρισιτς ήταν πέναλτι. Ο αλάνθαστος στις εκτελέσεις στημένων φάσεων (3 στα 3 πέναλτι στο τουρνουά) Αντουάν Γκριζμάν χάρισε εκ νέου το προβάδισμα στη Γαλλία και το τρόπαιο πήρε τον δρόμο του.

Είχε νωρίτερα ανοίξει το σκορ ένα αυτογκόλ με κεφαλιά του Μάριο Μάντζουκιτς, από εκτέλεση φάουλ του Γκριζμάν, πριν από την εντυπωσιακή ισοφάριση από τον Πέρισιτς. Πολ Πογκμπά και Κιλιάν Μ’Μπαπέ «καθάρισαν» τη νίκη για τους «μπλε», παρά τη μείωση του σκορ από τον Μάντζουκιτς, που εκμεταλλεύθηκε παιδαριώδες λάθος του Γάλλου τερματοφύλακα Ιγκό Γιορίς. Ηταν πραγματικά ένας τελικός αντάξιος ενός χορταστικού Μουντιάλ, ομολογουμένως του καλύτερου από τα πέντε έως τώρα στον 21ο αιώνα.

«Αιώνια ευτυχία» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας L’ Equipe. Αυτή η αίσθηση του «είμαστε όλοι ενωμένοι», όπως έλεγε το σύνθημα στα Ηλύσια Πεδία προχθές, ήταν σαν ένα déjà vu (ας μας επιτραπεί εδώ μια γαλλική έκφραση) του πανηγυριού του 1998, αλλά ανάμεικτο με τη λύτρωση από το κοινό αίσθημα φόβου και οργής εκ των προσφάτων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Μέχρι και για ανάκαμψη των ποσοστών του κ. Μακρόν στη δημοφιλία κάνουν λόγο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε στιγμή εθνικής ανάτασης. Αλλωστε, η εικόνα του Γάλλου προέδρου που έχει σηκωθεί στα κάγκελα και πανηγυρίζει κάποιο από τα γαλλικά γκολ με τις γροθιές να σκίζουν τον μοσχοβίτικο αέρα μόνον πόντους θα χάρισε στον σχετικά νεαρό πολιτικό. Ετσι κι αλλιώς, η υπέρλαμπρη υποδοχή στους πρωταθλητές χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο ήταν δεδομένη, κατά τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει και το 1998 από τον Ζακ Σιράκ.

Στους Κροάτες έμεινε ο τίτλος του φιναλίστ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους και μοναδική για βαλκανική χώρα. Δεκάδες χιλιάδες Κροάτες υποδέχθηκαν χθες στο Ζάγκρεμπ την αποστολή της ομάδας με την ιαχή «Πρωταθλητές! Πρωταθλητές!».

Ο Λούκα Μόντριτς έλαβε τη Χρυσή Μπάλα του τουρνουά ως ο πολυτιμότερος σε αυτό το Μουντιάλ, ενώ την τρίτη θέση στην κατάταξη κατέλαβε το Βέλγιο, που υπέταξε την Αγγλία με σκορ 2-0 στον μικρό τελικό του Σαββάτου.

Στους Ρώσους έμεινε ο έπαινος για την αρτιότατη διοργάνωση, αν και στον τελικό κάτι στράβωσε. Τέσσερα μέλη του συγκροτήματος με ακτιβιστική δράση Pussy Riot όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο εκθέτοντας την ασφάλεια του γηπέδου, ενώ οι διοργανωτές κυριολεκτικά τα μούσκεψαν στην απονομή του τροπαίου, αφού όταν «άνοιξαν οι ουρανοί» της Μόσχας ο μόνος για τον οποίον φάνηκε να υπάρχει πρόβλεψη να μη βραχεί ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια τεράστια ομπρέλα τον σκέπασε αμέσως την ώρα που οι υπόλοιποι επίσημοι, παίκτες και προπονητές ήταν στο έλεος της μπόρας. Ετσι μάλλον δεν θα ενοχλήθηκε και πολύ ο κ. Ντεσάμ όταν στη συνέντευξη Τύπου, μετά, οι διεθνείς του τον έλουσαν ξαφνικά με σαμπάνια.

Σε εμάς δε, τους φιλάθλους, έμεινε να μετράμε 52 μήνες μέχρι το επόμενο Μουντιάλ, τον Νοέμβριο του 2022 στο Κατάρ. Πολλοί είναι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή