Παράταση δύο ετών για κατ’ οίκον φροντίδα

Παράταση δύο ετών για κατ’ οίκον φροντίδα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση του προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας για την άνοια «160 Plus», που υλοποιείται από το 2016 με βασική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για δύο ακόμη χρόνια ανακοίνωσε η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ». Το πρόγραμμα «160 Plus» απευθύνεται σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους –κατοίκους του Δήμου Αθηναίων– και αποτελεί μία από τις λίγες δράσεις στην Ελλάδα με ολοκληρωμένες δωρεάν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της άνοιας στο σπίτι. Αυτές περιλαμβάνουν ενημέρωση για τη διαχείριση της άνοιας, ιατρική παρακολούθηση, συνταγογράφηση, συμβουλευτική διαταραχών συμπεριφοράς, επισιτιστική στήριξη για τις οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και εργονομική εκτίμηση του σπιτιού, ώστε να είναι πιο ασφαλές για τον πάσχοντα. Επιπλέον, η ομάδα του προγράμματος παρέχει οικιακή φροντίδα στις οικογένειες, προτείνει δραστηριότητες στο σπίτι, φροντίζει για τη διευθέτηση ασφαλιστικών και νομικών θεμάτων, βοηθά σε εξωτερικές εργασίες κ.ά.

Το πρόγραμμα «160 Plus» –η ονομασία του οποίου προέκυψε από τον αριθμό των οικογενειών που σχεδίαζε αρχικά να βοηθήσει– ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και έως σήμερα έχει στηρίξει περισσότερες από 200 οικογένειες με θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού και της συχνότητας διαταραχών συμπεριφοράς στους ασθενείς με άνοια, αλλά και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των φροντιστών, με παράλληλη μείωση της επιβάρυνσης και κατάθλιψης που συχνά αντιμετωπίζουν. Η ομάδα του προγράμματος αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, ψυχίατρο, οικογενειακούς βοηθούς και εθελοντές, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας. Για κάθε οικογένεια ένας «διαχειριστής περίπτωσης» (case manager) αναλαμβάνει τον συντονισμό της παροχής στοχευμένων υπηρεσιών εξατομικευμένα, βάσει των αναγκών της.

Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης και κοινωνικής έρευνας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» στον τηλεφωνικό αριθμό 210-82.35.050 (Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή