ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής ομάδα με «βαποράκια» από 16 χώρες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν να μην έχουν πάνω τους περισσότερα από ένα ή δύο γραμμάρια ναρκωτικών. Εκρυβαν τα υπόλοιπα μέσα σε θάμνους ή κάτω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, λένε οι αστυνομικοί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πάνω από 350 τοξικομανείς «εξυπηρετούσε» καθημερινά η πολυεθνική ομάδα διακινητών με έδρα την πλατεία Αμερικής που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Συνελήφθησαν 28 άτομα από 16 διαφορετικές χώρες, ενώ για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλοι 11, όλοι αλλοδαποί. Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, με αφορμή και μια σειρά από επιστολές κατοίκων και εμπόρων, στις οποίες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τους. Για πάνω από ένα μήνα τα στελέχη της υπηρεσίας κατέγραφαν, χρησιμοποιώντας και τεχνικά μέσα, τις κινήσεις των διακινητών και το διάστημα από την περασμένη Κυριακή μέχρι και χθες Δευτέρα προχώρησαν στη σύλληψη 28 διακινητών από την Γκάνα, την Κένυα, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Συρία, το Ιράν κ.α.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, αν και δεν προέκυψε με σαφήνεια η ιεραρχική δομή της σπείρας, και σήμερα όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Οι περισσότεροι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

400 άτομα ημερησίως

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες δραστηριοποιούνταν στην περιοχή τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου και σε αυτό το διάστημα πωλούσαν μικρές ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και χασίς σε 350 με 400 άτομα ημερησίως. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί βιντεοσκόπησαν 150 αγοραπωλησίες ναρκωτικών που έγιναν στην πλατεία Αμερικής, ενώ κατέγραψαν με φυσική παρακολούθηση άλλες 650 δοσοληψίες.

Οι συλληφθέντες είχαν διακριτούς ρόλους, καθώς, για παράδειγμα, άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την είσπραξη των χρημάτων, άλλοι έρχονταν σε επαφή με τους τοξικομανείς-πελάτες, άλλοι μετέφεραν τα ναρκωτικά κ.ο.κ. Σύμφωνα, μάλιστα, με αστυνομικούς που μετείχαν στην έρευνα, σε καθημερινή βάση 6 έως 8 άτομα εκτελούσαν χρέη «τσιλιαδόρων», υπό τον φόβο της σύλληψής τους. Για τον ίδιο λόγο, οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν να μην έχουν πάνω τους περισσότερα από ένα δύο γραμμάρια ναρκωτικών. «Εκρυβαν τα υπόλοιπα μέσα σε θάμνους ή κάτω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών που μετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

Επιχείρηση «σκούπα»

Η επιχείρηση «σκούπα» για τη σύλληψη των διακινητών ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα. Εκτός από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας, έλαβαν μέρος άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Κατασχέθηκαν πάνω από 30 αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης («φιξάκια»), 40 κινητά τηλέφωνα και πάνω από 500 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η ίδια υπηρεσία είχε προχωρήσει στη σύλληψη 145 ατόμων που διακινούσαν ναρκωτικά στα Προπύλαια, στην πλατεία Αμερικής, στον πεζόδρομο της Νομικής Σχολής Αθηνών, στην πλατεία Κάνιγγος κ.α.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ