Φοροαπαλλαγές ενόψει ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Φοροαπαλλαγές ενόψει ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν στις 6 Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται για νέες φοροαπαλλαγές, επειδή θέλουν να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για εφάπαξ ελαφρύνσεις, που σχεδιάζεται να γίνουν μόνιμες. Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, oι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν με αυτή τη μέθοδο να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη. Ωστόσο, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2017 ψηφίστηκε από το Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο με φορολογικές περικοπές, μειώνονται οι πιθανότητες να ψηφιστεί ένα ακόμα. Οι Ρεπουμπλικανοί παραμένουν σταθεροί στην άποψή τους ότι η μείωση της φορολογίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την άσκηση πολιτικής. Επιπλέον, όπως παρατηρεί το Reuters, έχουν απομακρυνθεί από τις παλαιότερες και πιο συντηρητικές θέσεις τους για δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Κέβιν Μπρέιντι, πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει ότι τόσο η Επιτροπή όσο και ο Λευκός Οίκος μελετούν μόνιμες φοροαπαλλαγές ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, με λήξη το 2025. Πρόκειται για μέτρα που είχαν προσωρινό χαρακτήρα και είχαν εγκριθεί τον Δεκέμβριο. Αφορούν ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα, αλλά και έσοδα επιχειρήσεων. Στόχος του κ. Μπρέιντι είναι να υποβάλει το σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο πριν από τις 26 Ιουλίου, οπότε και διακόπτει τις εργασίες του λόγω έναρξης της θερινής προεκλογικής περιόδου. Ο ίδιος αναμένει να ψηφιστεί πριν από τις εκλογές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, αν οι περικοπές εφαρμοστούν, θα συμβάλουν στη διόγκωση του ελλείμματος των ΗΠΑ. Κατά τον Ρόχιτ Κούμαρ, ειδικό σε θέματα φορολογικής πολιτικής στην PriceWaterhouseCoopers, «πρόκειται για ψηφοθηρικό μέτρο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία υπόκειται στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών». Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που αποτελεί oμοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ και δεν πρόσκειται σε κάποιο κόμμα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η μονιμοποίηση προσωρινών φοροαπαλλαγών θα διογκώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο να εστιάσουν οι ψηφοφόροι τους στην ευρωστία της οικονομίας και όχι στις παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου από τη μετανάστευση στους δασμούς, τη Βόρειο Κορέα και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι, ειδικά στις εκλογικές περιφέρειες όπου και οι Δημοκρατικοί διαθέτουν ισχυρή παρουσία. Εκεί δεν αποκλείεται οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών να προβληματιστούν από τον δυσμενή αντίκτυπο των νέων φοροαπαλλαγών στο έλλειμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή