Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας, απευθύνουν ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές, με πρώτον υπογράφοντα τον Κώστα Δουζίνα επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υφίστανται γραφειοκρατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα δικαιούχοι ελληνικής ιθαγένειας να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «μεταίχμιο», χωρίς να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αντιστοιχούν.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι καθυστερούν να εξεταστούν οι αιτήσεις με αποτέλεσμα να μην προχωρά ούτε η εφαρμογή του σημαντικού νομικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2015 για την απόδοση ιθαγένειας στη λεγόμενη «δεύτερη γενιά» μεταναστών, λόγω γέννησης ή και φοίτησης στη Ελλάδα.

Ειδικότερα, για τη «δεύτερη γενιά», οι βουλευτές αναφέρουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι λανθασμένες ληξιαρχικές πράξεις, οι οποίες προκειμένου να διορθωθούν πρέπει να περάσουν από δικαστική διαδικασία ενώ όσον αφορά στην πολιτογράφηση τα προβλήματα σχετίζονται με την υποστελέχωση υπηρεσιών και την γραφειοκρατία.

Οι βουλευτές δεν παραγνωρίζουν ότι το υπουργείο έχει κάνει βήματα, με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημειώνουν όμως ότι πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα παραμένουν και γι΄ αυτό ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, ζητούν να ενημερωθούν γιατί σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται διπλή κατάθεση δικαιολογητικών, γιατί δεν δημιουργούνται ηλεκτρονικές πλατφόρμες και πώς θα βελτιωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή