Μείωση προσωπικού κατά 50%, αυξήσεις τιμολογίων σχεδιάζει η ΔΕΗ

Μείωση προσωπικού κατά 50%, αυξήσεις τιμολογίων σχεδιάζει η ΔΕΗ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαζόμενοι και καταναλωτές θα πληρώσουν τον λογαριασμό των κυβερνητικών επιλογών στην αγορά ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ. Το περίφημο business plan της περιόδου 2018-2022, που η διοίκηση της ΔΕΗ απέκρυψε εντέχνως ακόμη και από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% των εργαζομένων σήμερα, και αναπροσαρμογή των τιμολογίων ώστε να ενισχυθεί η λειτουργική κερδοφορία κατά 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως μέσα στην πενταετία. Η πλευρά της ΔΕΗ απέφυγε να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Κεφάλαιο», ενώ αποστάσεις κράτησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Ο ρόλος του υπουργείου δεν είναι να κρίνει συγκεκριμένες εταιρικές επιλογές αλλά να διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο», απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2018-2022, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Δ.Σ. της ΔΕΗ, απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Στο θέμα των τιμολογίων ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση για αποκλιμάκωση της χρέωσης προμηθευτή, η οποία –όπως είπε– έχει όφελος για τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ και τόνισε κατηγορηματικά ότι «αυτή η μείωση δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος». Την κατάθεση του σχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ζήτησε με χθεσινή δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

To «Σχέδιο Πυξίδα», που παρέδωσε η McKinsey στη ΔΕΗ, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να γνωστοποιηθεί στα μέλη στο σύνολό του (η διοίκηση περιορίστηκε σε μια γενική παρουσίαση), και περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που είχε αποκαλύψει η «Κ» σε σχετικό δημοσίευμα (13 Mαΐου 2018), το οποίο η ΔΕΗ επιχείρησε να διαψεύσει με αήθη επιχειρήματα. Η McKinsey διαπιστώνει ότι η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη, καθώς το καθαρό χρέος της επιχείρησης είναι σήμερα 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη. Για να γίνει βιώσιμη η Επιχείρηση, η σχέση αυτή πρέπει να περιοριστεί στο 3, που σημαίνει τα λειτουργικά κέρδη να ανέλθουν στο 1 με 1,1 δισ. ευρώ.

Η μείωση του προσωπικού και μάλιστα κατά 50% και η αύξηση των τιμολογίων αποτελούν βασικές παρεμβάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το business plan προτείνει συνολικές αποχωρήσεις 5.860 εργαζομένων από τις 12.120 που απασχολούνται συνολικά σήμερα στην Επιχείρηση (10.630 τακτικό προσωπικό και 1.490 έκτακτο). Συγκεκριμένα, εντός του 2018, προβλέπεται η αποχώρηση 1.300 ατόμων στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των λιγνιτικών (εργαζόμενοι σε Μελίτη 1 και μονάδες 3 και 4 Μεγαλόπολης).

Εντός του 2019 προβλέπεται η αποχώρηση άνω των 500 ατόμων εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων Καρδιάς και Αμυνταίου. Επιπλέον, λόγω της προβλεπόμενης στο business plan αναδιάρθρωσης των υποστηρικτικών λειτουργιών της εταιρείας, θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό που θα αντιμετωπισθεί με τη μη ανανέωση συμβάσεων 1.000 ατόμων. Περαιτέρω μείωση, τέλος, κατά 900 άτομα θα προκύψει από τους εργαζομένους που οδηγούνται σε συνταξιοδότηση. Οι παρεμβάσεις για τη μείωση του προσωπικού κατά 50% συμπληρώνονται από ένα ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 3.000 άτομα. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα συνδυασθεί με προσλήψεις κατ’ αναλογίαν 3 προς 1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε τρία άτομα που αποχωρούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή