Μη σφάζουμε και το παράγω

Κύριε διευθυντά

Η επιστήμη μου δεν έχει να κάνει με γλωσσολογία ή φιλολογία, και μακριά από μένα η δασκαλίστικη διάθεση. Ωστόσο, πραγματικά με λυπεί η λανθασμένη χρήση της νεοελληνικής γλώσσας από έγκριτους δημοσιογράφους, πολιτικούς, αρχηγούς κομμάτων, ενίοτε πρωθυπουργούς και διανοούμενους. Και δυστυχώς αυτό ισχύει τόσο στον γραπτό, όσο και στον προφορικό τους λόγο.

Αφορμή, χωρίς να είναι η μοναδική περίπτωση, πήρα από τη λανθασμένη χρήση του στιγμιαίου μέλλοντα του ρήματος «παράγω». Τείνει να καθιερωθεί πλέον ως σωστή η μορφή «θα παράξω» αντί του «θα παραγάγω», και σύντομα θα φοβόμαστε να εκφέρουμε τον σωστό γραμματικό τύπο υπό τον φόβο ότι θα θεωρηθεί λανθασμένος. Αλήθεια, πώς θα μας φαινόταν να ακούσουμε κάποιον να λέει ότι «θα απάξω» ή «θα εισάξω και μετά θα εξάξω» αντί των ορθών «θα απαγάγω, θα εισαγάγω και θα εξαγάγω»; Ως γνωστόν, ο στιγμιαίος μέλλοντας παίρνει την κατάληξη -άξω, κυρίως σε κάποια ρήματα που στον ενεστώτα τους καταλήγουν σε -άζω, π.χ. στοιβάζω, στενάζω, σφάζω, αλλάζω κ.λπ. Εκτός αν αποδεχθούμε ότι η γενικευμένη αποδοχή ενός λάθους το καθιστά σωστό.

Μανώλης Μπουντιούκος, Καρδιολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή