Οι Πορτογάλοι δεν είναι εμείς

Οι Πορτογάλοι δεν είναι εμείς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Καίρια η δημοσιογραφική έρευνα που έκανε ο Μιχάλης Μητσός για τον οργανισμό διαΝΕΟσις στην Πορτογαλία. Οπως λέει ο ίδιος, «ταξιδέψαμε εκεί και μιλήσαμε με πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, βλέποντας στην πράξη το πώς η εξωστρέφεια και η έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί να θωρακίσουν μια οικονομία –και μια κοινωνία– απέναντι σε κάθε κρίση».

Η έρευνα για τη χώρα του φάντο και η παρουσίαση των επιτευγμάτων της στοχεύουν στην ευθεία σύγκριση με την Ελλάδα. «Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον χρόνο ίδρυσης μιας επιχείρησης σε μία μέρα. Υστερα είπαμε, όχι, σε μία ώρα. Αποτέλεσμα; Για τη δημιουργία μιας επιχείρησης χρειάζονται τώρα 47 λεπτά!», λέει ο Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ, υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας. Οι Πορτογάλοι «εξασφάλισαν συναίνεση στο πολιτικό σύστημα για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, αξιοποίησαν αποτελεσματικά τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., απλοποίησαν τις διαδικασίες και τις δομές του Δημοσίου, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία, διαφοροποίησαν τα προϊόντα τους από τα αντίστοιχα αγορών που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής (π.χ. Κίνα) επενδύοντας στην ποιότητα και στο design με στόχο υψηλότερες τιμές πώλησης», αναφέρει η έρευνα.

Στην Ελλάδα για να βρούμε τον δρόμο της προόδου, πρωταρχικό είναι οι Ελληνες να βγούμε από τον κακό εαυτό μας, όχι από τα μνημόνια. Αν δεν κάνουμε αυτοκριτική ώστε να υπηρετήσουμε κανόνες (δηλαδή, να οργανώσουμε το κράτος) και τις θεσμικές μας αξίες (δηλαδή την κοινωνία) με μία σύγχρονη παιδεία (ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διατρέχει και τροφοδοτεί αξιακά όλα τα επίπεδα ζωής), θα αξιοποιούμε παραδείγματα όπως της Πορτογαλίας όχι για να αντιγράψουμε τα θετικά τους, αλλά για να τα επικρίνουμε στη λογική τού «και ποιος είσαι εσύ, που θα μου πεις τι θα κάνω». «Ο πολίτης ψάχνει μέσα του, το φυσικό ον ψάχνει μόνο έξω του» ανέφερε πρόσφατα ο Στέλιος Ράμφος σε συνομιλία του με τον Παύλο Τσίμα, σχολιάζοντας εμμέσως και την κατάσταση στην Ελλάδα και τους Ελληνες.

Πιστεύετε ότι ο Ελληνας έχει όρεξη για ενδοσκόπηση όταν ψηφίζει πολιτικούς που λειτουργούν σε ένα φαντασιακό πλαίσιο, υπηρετώντας μια κοινωνία το πλαίσιο της οποίας οριοθετείται πρωτίστως από τις επιθυμίες της και όχι από τις δυνατότητές της;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή