Kουβέλης: Οι πιέσεις προς την Αγκυρα για τους δύο στρατιωτικούς συνεχίζονται

Kουβέλης: Οι πιέσεις προς την Αγκυρα για τους δύο στρατιωτικούς συνεχίζονται

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πιέσεις προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» κατέκρινε το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Για τον λόγο αυτό έχω μιλήσει και για βαρβαρότητα δικαίου, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Αυτό είναι το δίκαιο -σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα, τα οποία είναι εντελώς ξένα προς τον δικαιακό πολιτισμό»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά πως δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, για τους οποίους, όπως σημείωσε, η χορήγηση πολιτικού ασύλου από την ελληνική Δικαιοσύνη έγινε σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να πιέσει περισσότερο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτό το ζήτημα τέθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με τον πλέον σαφή και δυναμικό τρόπο.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, επισήμανε ότι, κατά την κρίση του, δεν θα μειωθεί η ένταση τους προσθέτοντας: «Ήταν λανθασμένη η εκτίμηση που προέβαλαν κάποιοι ότι η πολιτική τής έντασης αφορούσε μόνο στην προεκλογική τακτική του Ερντογάν».

Σχετικά με τον τρόπο που θα εξασφαλίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ποσό που απαιτείται για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά, ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Θα βρούμε αυτά τα 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ μέσα από οικονομίες που θα κάνουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αλλά σας βεβαιώνω ότι αυτές οι οικονομίες δεν θα βλάψουν, σε καμία περίπτωση, ούτε στο ελάχιστο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας».

Τέλος για την υπόθεση των δύο Ρώσων διπλωματών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε: «Η χώρα μας δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε κουλτούρα απελάσεων. Για να προβεί η κυβέρνηση στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, να είστε βέβαιοι ότι είχε στοιχεία και το έπραξε διότι έπρεπε να υπερασπισθεί την ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση -έστω και στο επίπεδο αυτό- στα εσωτερικά μας ζητήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή