Ικανοποίηση στη Μόσχα, βέλη κατά Τραμπ

Ικανοποίηση στη Μόσχα, βέλη κατά Τραμπ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε από τη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ ό,τι ήθελε –την αναγνώριση της Ρωσίας ως παγκόσμιας υπερδύναμης, ισότιμης με τις ΗΠΑ– χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα: στην εκτίμηση αυτή συνέκλιναν τα σοβαρότερα μέσα ενημέρωσης και παράγοντες του πολιτικού κατεστημένου στις δύο χώρες την επομένη της «σουρεαλιστικής», όπως χαρακτηρίστηκε, συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι.

«Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία απέτυχαν», ήταν ο κύριος τίτλος της ρωσικής, κρατικής εφημερίδας Rossiskaya Gazeta, στο ρεπορτάζ για τη σύνοδο κορυφής. «Είναι αστείο να θυμηθεί κανείς τις ανοησίες του Ομπάμα και άλλων που υποστήριζαν ότι η Ρωσία υποβαθμίζεται σε καθεστώς περιφερειακής δύναμης», δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ. «Σήμερα είναι πεντακάθαρο για όλους ότι η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε.

Την απόλυτη ικανοποίηση της Μόσχας για τη συνάντηση των δύο ηγετών εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Κληθείς από δημοσιογράφους, στο Ελσίνκι, να περιγράψει πώς πήγαν οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις Τραμπ – Πούτιν, απάντησε: «Υπέροχα. Καλύτερα από σούπερ».

Εντελώς διαφορετική ήταν η χθεσινή ατμόσφαιρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και κατατάσσεται στους μετριοπαθείς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ηθική ισοδυναμία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία παραμένει εχθρική απέναντι στις πιο βασικές αρχές μας». Προσέθεσε δε ότι δεν υπάρχει «η παραμικρή αμφιβολία» για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, . Από την πλευρά του, ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου στη συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «ουδείς προηγούμενος πρόεδρος εξευτελίστηκε με τόσο ταπεινωτικό τρόπο ενώπιον ενός τυράννου».

Σε μια εμφανή προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι «εμπιστεύεται απολύτως» τις μυστικές υπηρεσίες του. Σε άλλη δήλωση, υποστήριξε ότι «ποτέ το ΝΑΤΟ δεν ήταν ισχυρότερο» και ότι αυτό έγινε χάρη σ’ αυτόν, που (υποτίθεται ότι) επέβαλε στους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώνουν περισσότερα για την κοινή άμυνα. Δεν απέφυγε, όμως, να προσθέσει ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν ήταν «ακόμη καλύτερη» από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχεται ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016 αλλά «δεν επηρέασε το αποτέλεσμα».

Eπίσης, τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο συζήτησαν για το Μεσανατολικό, τη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ισραηλινή ασφάλεια, τη Βόρειο Κορέα αλλά και για τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή