Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ρωσίας για τις Πούσι Ράιοτ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ρωσίας για τις Πούσι Ράιοτ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες του πανκ συγκροτήματος Πούσι Ράιοτ σε κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας το 2012, κρίνοντας πως τα μέλη της μπάντας είχαν υποβληθεί σε ταπεινωτική μεταχείριση και άδικη δίκη. Η φεμινιστική πανκ-ροκ μπάντα και ακτιβιστική ομάδα διαμαρτυρίας είναι δημοφιλής για μια σειρά έντονων διαδηλώσεων εναντίον του Κρεμλίνου, κάνοντας, μάλιστα, την τελευταία της εμφάνιση στο γήπεδο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου την περασμένη Κυριακή. Τρεις από τις ακτιβίστριες του συγκροτήματος καταδικάστηκαν από ρωσικά δικαστήρια πριν από έξι χρόνια λόγω της εκτέλεσης μιας «πανκ προσευχής» σε έναν από τους κεντρικούς Ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στην καρδιά της Μόσχας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μαρία Αλιόχινα και η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια στη φυλακή, όπου τους επιφυλάχθηκε ιδιαίτερα κακή μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει συνολικά 48.760 ευρώ σε αποζημίωση και δικαστικά έξοδα, αναγνώρισε στην απόφασή του πως το συγκρότημα παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας που επιβάλλει ένας σημαντικός τόπος θρησκευτικής λατρείας. Ωστόσο, έκρινε πως η καταδίκη των ακτιβιστριών σε φυλάκιση ήταν δυσανάλογη των πράξεών τους, και πως η μεταχείρισή τους από τις ρωσικές αρχές, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός τους σε ένα γυάλινο κλουβί κατά τις ακροάσεις, υπήρξε απάνθρωπη και εξευτελιστική. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε στην ιστοσελίδα του πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, προσθέτοντας πως οι ρωσικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή