Η Τουρκία παρατείνει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Η Τουρκία παρατείνει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα, εναποθέτει πλέον η Αθήνα τις προσδοκίες της αναφορικά με μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν προφυλακισμένοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη.

Χθες, η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε για πέμπτη φορά το αίτημα των συνηγόρων τους να αποφυλακισθούν μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Η απόφαση ελήφθη με επίκληση του επιχειρήματος ότι ακόμη συνεχίζεται η έρευνα των τουρκικών αρχών για την υπόθεση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αναμένει να δει σήμερα ποιες θα είναι οι θετικές προβλέψεις που θα συνοδεύσουν την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στη γείτονα (επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2016), και ενδεχομένως θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Παράλληλα, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές ότι, σε κάθε περίπτωση, με τα νέα δεδομένα θα περιοριστεί η ευχέρεια των τουρκικών αρχών να παρατείνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Η χθεσινή απορριπτική απόφαση, πάντως, αποτελεί δείγμα γραφής της Αγκυρας να κινηθεί σε σκληρή γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δύσκολη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι έθεσε επιτακτικά το θέμα και ζήτησε να κινηθούν ταχύτερα οι δικαστικές διαδικασίες, ενώ εμφανίστηκε λίγο πιο αισιόδοξος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε σχέση με πριν. Επιπλέον, δεν αξιολογήθηκε από το δικαστήριο η κίνηση της Αθήνας να χορηγήσει επίδομα αλλοδαπής στους δύο στρατιωτικούς, προκειμένου να αρθεί το επιχείρημα της τουρκικής Δικαιοσύνης ότι δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στη γείτονα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα ως αιτιολογία για την παράταση της κράτησής τους. Νέο αίτημα αποφυλάκισης υπάρχει δυνατότητα να κατατεθεί ύστερα από ένα μήνα, όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται ωστόσο να κατατεθεί ένσταση κατά της χθεσινής απόφασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης δήλωσε χθες (ρ/σ Real) ότι συνεχίζεται η πολιτική πίεση προς την Αγκυρα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί. «Οι πιέσεις αυτές συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη», ανέφερε. Μάλιστα δήλωσε ότι η παράταση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί «πολιτική επιλογή της Τουρκίας. Εντάσσει το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στην πολιτική της έντασης, η οποία θα συνεχιστεί από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα». Επανάλαβε, τέλος, ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών μας με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ή με τους εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν από την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα», θέση που έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή