ΚΙΝΑΛ: «Στην αντιπολίτευση εάν ο Μητσοτάκης έχει αυτοδυναμία»

ΚΙΝΑΛ: «Στην αντιπολίτευση εάν ο Μητσοτάκης έχει αυτοδυναμία»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μείζον ερώτημα «τι θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής μετά τις εκλογές», το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι, απάντησε ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο (News247) και χωρίς να παρεκκλίνει το «τιμόνι» από την αυτόνομη πορεία, που αποτελεί κεντρικής φύσεως αφήγημα για το ΚΙΝΑΛ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά μόνο στη λογική της «προγραμματικής σύγκλισης» πάνω στις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του και αναμένεται να επικαιροποιήσει με φόντο τη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οθωνας ανέφερε πως το κίνημα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα, «όχι για να φορέσουμε υπουργικά κοστούμια», αλλά «μόνο επί τη βάσει προγραμματικών θέσεων», έτσι ώστε «να διαμορφωθεί μια ευρεία συνεννόηση και μια ισχυρή κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Στην εξίσωση ο στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά έβαλε, κατά την πάγια τακτική του ΚΙΝΑΛ, το εκλογικό αποτέλεσμα, ως καταλύτη των περαιτέρω κινήσεων και αποφάσεων.

«Η ψήφος των πολιτών θα διαμορφώσει τα ποσοστά του κάθε κόμματος, ώστε να διαμορφωθεί το τοπίο και οι συνθήκες των διερευνητικών εντολών που θα ακολουθήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «εμείς διεκδικούμε να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας με μια ισχυρή εντολή», ώστε να καλέσουμε «τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για συζήτηση». Με την τελευταία αυτή αποστροφή του, ουσιαστικά «πέταξε το μπαλάκι» στην πλευρά Μητσοτάκη – Τσίπρα, λέγοντας πως είναι ζήτημα δικό τους από εκεί και πέρα, αν είναι διατεθειμένοι, ο μεν κ. Μητσοτάκης «να συμβάλει σε ένα πρόγραμμα προοδευτικής κατεύθυνσης», ο δε κ. Τσίπρας «σε μια προοδευτική κατεύθυνση και κυρίως να συνεχίσει να παίρνει μέρος των ευθυνών που του αναλογούν για την πορεία της χώρας». Ο κ. Οθωνας αναφέρθηκε και στην περίπτωση –απευκταία γι’ αυτόν– που η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει να είναι αυτοδύναμη. «Το Κίνημα Αλλαγής θα σεβαστεί την εντολή του λαού και θα ασκήσει τα καθήκοντά του ως αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο πως, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι το ΚΙΝΑΛ αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, «διότι δεν πρέπει να επικρατήσουν μικροκομματικά συμφέροντα».

Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια εκλογών, τα οποία βρίσκονται εκ νέου στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης, ο στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, αν και πρόσθεσε πως «ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πότε θα προκηρύξει εκλογές».

Καταγγελίες Ζάεφ

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις καταγγελίες του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για εμπλοκή Ελλήνων αλλά και Ρώσων επιχειρηματιών στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να «σκοντάψει» η συμφωνία με την Ελλάδα. Ο κ. Χρηστίδης, χαρακτηρίζοντας μείζον το ζήτημα, ζήτησε να επικοινωνήσει το υπουργείο Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας, προκειμένου να μάθει «ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που επιχείρησαν να δωροδοκήσουν και ποιους». Πρόσθεσε δε, ασκώντας κριτική στο Μαξίμου, πως «ακόμα περιμένουμε ενημέρωση για το τι έχει συμβεί με τους Ρώσους διπλωμάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή