Παραβιάσεις εκλογικού νόμου από την καμπάνια υπέρ του Brexit

Παραβιάσεις εκλογικού νόμου από την καμπάνια υπέρ του Brexit

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 61.000 λιρών (69.000 ευρώ) επιβλήθηκε στην επίσημη ομάδα εκστρατείας του Brexit, «Vote Leave», ύστερα από απόφαση της βρετανικής εκλογικής επιτροπής όσον αφορά την παραβίαση των κανόνων που διέπουν τις δαπάνες για το δημοψήφισμα του 2016. Η κίνηση της επιτροπής, η οποία ανέφερε ότι η καμπάνια του Brexit διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, αναζωπύρωσε το αίτημα για επαναληπτικό δημοψήφισμα για την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι επανέλαβε χθες το μεσημέρι πως το δημοψήφισμα είναι νόμιμο, και απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναληπτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της απόφασης, τα ηγετικά στελέχη της καμπάνιας του Brexit –όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ– χρησιμοποίησαν έναν συμμαχικό φορέα για να πληρώσουν την εταιρεία Aggregate IQ, η οποία εξειδικεύεται στην εξόρυξη δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεπερνώντας το όριο δαπανών που είχε επιβληθεί για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. «Βρήκαμε αξιοσημείωτες αποδείξεις πως οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν για έναν κοινό εκλογικό σκοπό, χωρίς να γνωστοποιήσουν την από κοινού εργασία τους, και αψηφώντας τα όρια των νόμιμων δαπανών», δήλωσε ο Μπομπ Πόσνερ, ένα από τα ηγετικά στελέχη της βρετανικής επιτροπής.

Από τα πορίσματα της επιτροπής προκύπτει πως η καμπάνια του «Vote Leave» υπερέβη το νόμιμο όριο εκλογικών δαπανών κατά 450.000 λίρες συνολικά, μέσω παράνομων συνεργασιών με άλλες ομάδες – ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Ηγετικά στελέχη της καμπάνιας οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για ψευδείς δηλώσεις, καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή, αντιμετώπισαν την έρευνα με καχυποψία από το ξεκίνημα της διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή