Στην τελική ευθεία για αποτεφρωτήριο στην Πάτρα

Στην τελική ευθεία για αποτεφρωτήριο στην Πάτρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Πιο κοντά βρίσκεται πλέον ο Δήμος Πατρέων στην κατασκευή και λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, αφού ξεπερνά πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα απαιτούσαν επιπλέον χρόνο. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που έκρινε ότι η τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ). Ειδικότερα, στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «για τη μη υποβολή ΣΠΕ ελήφθη υπόψη ότι πρόκειται για την έγκριση σημειακής τροποποίησης της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο ΒΙΟΠΑ, έτσι ώστε στον χώρο αυτό, αντί για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (η οποία προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και δεν είναι πλέον απαραίτητη), να κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών».

Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης έχει εμβαδόν 10.396,41 τ.μ. και σήμερα ο χώρος εντός του οικοπέδου είναι ελεύθερος και αδιαμόρφωτος. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ και οι πόροι πρόκειται αναζητηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η απόσβεση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε περίπου τέσσερα χρόνια, με βάση το κόστος για κάθε αποτέφρωση. Συγκεκριμένα, σήμερα, μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί – εκεί η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ. Στο αποτεφρωτήριο της Πάτρας η κάθε καύση εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 400 ευρώ, ενώ οι δύο κλίβανοι μπορούν να πραγματοποιούν περίπου 2.500 αποτεφρώσεις τον χρόνο.

Στις αντιδράσεις κατοίκων των νοτίων συνοικιών της πόλης κατά της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου ο δήμος υπενθυμίζει τα οφέλη από τη λειτουργία του κέντρου. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, «η σκοπιμότητα του έργου τεκμηριώνεται και από το περιβαλλοντικό όφελός του σε υπερτοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε σχέση με τη συμβατική ταφή». Παράλληλα, τονίζεται ότι «η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την πόλη και τη χώρα, αφού εκτιμάται ότι θα μειώσει τη διαρροή κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες για την αποτέφρωση νεκρών». Ακόμη, «η προτεινόμενη θέση όχι μόνο δεν δημιουργεί οπτική επαφή και τυχόν όχληση σε κατοικίες, αλλά παρέχει τη δυνατότητα, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου, για δημιουργία ζώνης υψηλού πρασίνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή