Η ThyssenKrupp ψάχνει τον νέο πρόεδρό της

Η ThyssenKrupp ψάχνει τον νέο πρόεδρό της

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η κρίση στα υψηλά κλιμάκια του βιομηχανικού ομίλου ThyssenKrupp. Χθες παραιτήθηκε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου Ούλριχ Λένερ, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε αποχωρήσει και ο διευθύνων σύμβουλος Χάινριχ Χέιζινγκερ. Και οι δύο ισχυροί άνδρες του γερμανικού κολοσσού είχαν έρθει σε ευθεία και έντονη αντιπαράθεση με ορισμένους από τους μετόχους του. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ακτιβιστές μέτοχοι, οι οποίοι, όπως και τα επενδυτικά κεφάλαια Cevian και Εlliott, ασκούν συντονισμένες πιέσεις για διάσπαση της ThyssenKrupp σε επιμέρους εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, ενόσω υπάρχουν οι διασπαστικές αυτές τάσεις, στα τέλη Ιουνίου ο Λένερ και ο Χέιζινγκερ ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για συγχώνευση της χαλυβουργίας του ομίλου με την ινδική ανταγωνίστριά της Tata Steel. Μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης του προέδρου Ούλριχ Λένερ, η τιμή της μετοχής της ThyssenKrupp ανέβηκε στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 8,9%. Και αυτό γιατί κυκλοφόρησε η φήμη μεταξύ των χρηματιστών και των επενδυτών ότι τώρα πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες διάσπασης του ομίλου, ο οποίος κατασκευάζει από ανελκυστήρες και συστήματα αυτοματισμού εργοστασίων μέχρι υποβρύχια και όπλα.

Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυτή την περίοδο οι βιομηχανικοί όμιλοι, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού και των απαιτήσεων των μετόχων τους για βελτιωμένες αποδόσεις, προχωρούν σε ριζικές αλλαγές. Μια τέτοια αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της αποφάσισε και η αμερικανική General Electric, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πιέσεις των μετόχων της. Ωστόσο, ούτε ο τέως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ThyssenKrupp Ούλριχ Λένερ, ούτε και ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος Χάινριχ Χέιζινγκερ ήθελαν να μιμηθούν την GE, ενώ είχαν χάσει και τη στήριξη του εποπτικού συμβουλίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Λένερ τόνισε την αντίθεσή του στην πώληση του τμήματος που κατασκευάζει ανελκυστήρες, κάνοντας ανοικτά λόγο για «εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας εκ μέρους κάποιων μετόχων». Ο ίδιος θεωρούσε ζωτικής σημασίας για τον όμιλο να διατηρήσει το τμήμα κατασκευής ανελκυστήρων. Αντιθέτως, ως δευτερεύουσας σημασίας εμφανίζεται το τμήμα που ασχολείται με το εμπόριο υλικών. Αυτό ενδεχομένως να αυτονομηθεί από την ThyssenKrupp και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή να πωληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιδρυμα Γκούσταβ Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ τάσσεται υπέρ της ενότητας του ομίλου. Η γνώμη των μελών του έχει βαρύνουσα σημασία, επειδή αφενός ίδρυσε την ThyssenKrupp, αφετέρου διατηρεί μερίδιο 21% σε αυτήν. «Εχοντας κατά νουν ότι βούληση των ιδρυτών είναι να παραμείνει ενιαίος ο όμιλος, θα αναζητήσουμε τον διάδοχο του Ούλριχ Λένερ», τόνισε η επικεφαλής του ιδρύματος Ούρσουλα Γκάτερ. Λέγεται, τέλος, ότι δύο από τους υποψηφίους είναι ο Χανς Πέτερ Καϊτέλ, πρώην επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Hochtief, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τηλεπικοινωνιών της Deutsche Telekom Ρενέ Ομπερμαν. Τόσο ο Καϊτέλ όσο και ο Ομπερμαν είναι μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ThyssenKrupp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή