Βαρόμετρο για την Κίνα τα καινοτόμα κεφάλαια

Βαρόμετρο για την Κίνα τα καινοτόμα κεφάλαια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν μικρό τμήμα της κινεζικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι οικονομίες των περισσότερων άλλων χωρών. Ωστόσο παρατηρούνται προβλήματα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κίνας, και αυτό μάλλον πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σύμπτωμα μιας ασθένειας. Πολλά χρόνια, η πίστωση ήταν εύκολη και η οικονομία «έτρεχε» με φρενήρεις ρυθμούς. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποδυνάμωση των επενδύσεων και των δαπανών από την πλευρά των νοικοκυριών, αλλά και τις ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις των εταιρειών αλλά και τοπικών κυβερνήσεων. Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ίσως και τα δυσκολότερα για τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, από το 2016, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνησή της. Μήπως, λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος τα 40 χρόνια αδιάλειπτης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας να διακοπούν επί των ημερών του Σι Τζινπίνγκ; Αν, λοιπόν, συμβεί κάτι τέτοιο, πώς θα αντιδρούσε το 1,4 δισεκατομμύριο των Κινέζων;

Πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μην αφήσει την οικονομία να περιπέσει σε ύφεση, ακριβώς όπως έπραξε στην ασιατική κρίση του 1997 και στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το Πεκίνο ελέγχει τις τράπεζες, τη γη, τις χρηματαγορές και τα μέσα επικοινωνίας, οπότε μπορεί να τα θέτει όλα αυτά σε κίνηση και να τα χειραγωγεί, όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Σήμερα, επί Τζινπίνγκ, τα οικονομικά θεωρούνται πολύ ευαίσθητο θέμα, ειδικά όσον αφορά τη δημόσια σφαίρα. Εντούτοις, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες και οι οικονομολόγοι της Κίνας παραδέχονται ότι με τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και με τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης στενεύουν. Ο βαθμός απαισιοδοξίας διαφέρει, αλλά οι περισσότεροι προετοιμάζονται για απότομη προσγείωση.

Με συμβούλευσαν να τοποθετήσω τις αποταμιεύσεις μου σε χρυσό. Ανησυχούν μήπως επιστρέψει ο κόσμος στην εποχή του Σιδηρού Παραπετάσματος, δηλαδή πριν από το 1989, όταν υπήρχε σαφής οικονομικός, πολιτικός και ιδεολογικός διαχωρισμός μεταξύ του σοβιετικού μπλοκ και της Δύσης. Η Γου Σιαολίνγκ, πρώην αναπληρώτρια διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και νυν κοσμήτορας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τσινγκούα, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης, συνέστησε στους συμμετέχοντες να είναι έτοιμοι για μια περίοδο πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας σε διεθνή κλίμακα. «Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να διασκεδάζουμε με τις “φούσκες”’ στην οικονομία», επισήμανε η κ. Γου. «Κάθε χώρα και κάθε άτομο πρέπει να ετοιμάζονται για το τι θα συμβεί όταν τα πράγματα αλλάξουν». Η ομιλία της κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, πιθανότατα διότι είπε όσα σκέφτονται πολλοί στην Κίνα.

Ο κλάδος των καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μπορεί να λειτουργήσει και ως βαρόμετρο: είναι ευαίσθητος στις κεφαλαιακές ροές και στο επενδυτικό κλίμα. Φανερώνει, λοιπόν, πόσο υγιή είναι διάφορα κομβικά τμήματα της οικονομίας. Μέχρι στιγμής, οι χρηματοδοτήσεις είναι υποτονικές. Το πρώτο τρίμηνο τα καινοτόμα κεφάλαια συγκέντρωσαν τα δύο τρίτα του ποσού που είχαν συγκεντρώσει την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με τη Zero2IPO Research. Οι επενδύσεις τους μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια γνώρισαν ανάπτυξη, εν μέρει γιατί από το 2014 και μετά το Πεκίνο όρισε ως προτεραιότητές του την καινοτομία και το επιχειρείν. Για παράδειγμα, τα East Zhang του Γουάνγκ Σιντόνγκ συγκέντρωσαν χρήματα το 2016 και επένδυσαν σε 17 σχέδια που αφορούσαν γεωργία, βιοτεχνολογία, ηλεκτρονικό εμπόριο και Διαδίκτυο, αλλά μόνον το ένα από αυτά κατόρθωσε να αναπτυχθεί. Ωστόσο, σήμερα η εξεύρεση επενδυτών είναι δυσκολότερη, καθώς και οι τράπεζες αποφεύγουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες και καινοτόμα σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή