Η Μαρία Φραγκουδάκη εκθέτει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η Μαρία Φραγκουδάκη εκθέτει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια καλλιτέχνις που μπορεί να εργαστεί με την ίδια άνεση στη μικρή αλλά και τη μεγάλη κλίμακα. Ετσι, όποιοι «πρωτοσυνάντησαν» τη Μαρία Φραγκουδάκη στη δημόσια εικαστική δράση που έκανε στην πρόσοψη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», την άνοιξη του 2017, δεν πρέπει να ξαφνιαστούν από την επιστροφή της στον καμβά. Φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει 32 έργα με μεικτές τεχνικές στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο.

Η νέα ατομική της έκθεση, την οποία επιμελείται ο Γιώργος Αλτουβάς, έχει χαρακτήρα αναδρομικό και θα εγκαινιαστεί στις 21 Ιουλίου. Περιλαμβάνει δημιουργίες που έχουν γίνει από το 2011 και ένα μικρό corpus από την ενότητα «BedSheets», η οποία συνδέεται με την εικαστική παρέμβαση της πλατείας Συντάγματος.

Από κοινού εκτίθενται επιλεγμένα έργα των πρωτοπόρων Ελλήνων δημιουργών της αφαίρεσης, από τον Γιάννη Σπυρόπουλο και τον Αλέκο Κοντόπουλο μέχρι τον Θάνο Τσίγκο, τον Μάριο Πράσινο, τον Στάμο, τον Γαΐτη και τον Κεσσανλή.

Χάρις στις γερές σπουδές της στη Χημεία και τη Φαρμακολογία, στη μακρόχρονη παραμονή της στο εξωτερικό και στην τριβή με σπουδαίους δάσκαλους της τέχνης όπως ο Ντόναλτ Σέρινταν, master printer του Αντι Γουόρχολ, ο Αντριου Γκίνζελ, γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους και για τις εγκαταστάσεις του, η Φραγκουδάκη έχει αναπτύξει τη δική της προσέγγιση στην τέχνη.

Δηλώνει υπέρμαχος του «process art», υποστηρίζοντας πως για εκείνη το υλικό είναι αυτό που δίνει ταυτότητα στο έργο και όχι το χρώμα.

Χρησιμοποιεί τις γνώσεις από τις σπουδές της στη Χημεία, προσπαθώντας να διασπάσει διάφορα υλικά δημιουργώντας πάνω στον καμβά ενώσεις διαφορετικών στοιχείων. Ο γύψος, το λάστιχο, τα πούπουλα και άλλα υλικά μεταμορφώνονται στα χέρια της σε πρωτότυπες συνθέσεις. Ροκανίδια, μονωτικές ταινίες, σύρμα και σχοινί, ακρυλικά προϊόντα και διαλύτες, φτιάχνουν το ανάγλυφο των πινάκων της. Kάπως έτσι η λεία επιφάνεια του καμβά αποκτά τρίτη διάσταση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή