Καινοτομούν στον αγροτικό τομέα και στην ιατρική

Καινοτομούν στον αγροτικό τομέα και στην ιατρική

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγα χρόνια, ένας νεαρός αγρότης από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας είχε την πρωτότυπη ιδέα να δημιουργήσει ένα μικρό δέντρο ελιάς –περίπου σε μέγεθος κολόνιας– και να το τυποποιήσει για να το διαθέσει στην τουριστική αγορά. Η ιδέα του μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε και, από τον περασμένο Μάρτιο, το PlantBox, το μοναδικό τυποποιημένο φυτό ελιάς, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα σε ειδική χάρτινη συσκευασία. Δημιουργός του είναι ο 29χρονος απόφοιτος της Γεωπονικής Βασίλης Τσιπάς, που πάντοτε ονειρευόταν να καινοτομήσει στον αγροτικό τομέα, εκσυγχρονίζοντας το επάγγελμα του πατέρα και του παππού του στην παραγωγή δέντρων. 

Η επιτυχία που ήδη σημειώνει στην αγορά το προϊόν σφραγίστηκε πριν από λίγες ημέρες με το πρώτο βραβείο νεοφυών επιχειρήσεων (πρώιμης δραστηριότητας) στο Athens Startup Awards, την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

«Για εμένα η βράβευση αυτή είναι πολύ σημαντική διότι οι νέες γενιές δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. Επομένως δεν υπάρχουν πολλές καινοτομίες και κατά συνέπεια διακρίσεις», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Τσιπάς, εξηγώντας ότι η ιδέα του προέκυψε από κάποιο κενό που αντιλήφθηκε στην αγορά. «Είδα ότι δεν υπήρχαν μοναδικά προϊόντα με ελληνικό αποτύπωμα στα τουριστικά είδη, τα οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Σκέφτηκα λοιπόν να εφαρμόσω τις ειδικές τεχνικές που είχα μάθει για να δημιουργήσω ένα προϊόν ιδιαίτερο και καινοτόμο, ένα ζωντανό δέντρο, το οποίο θα μπορούσε να πάει παντού», μας εξηγεί.

Το PlantBox είναι μια ελιά ύψους μόλις 18 εκατοστών, που η καινοτομία του εστιάζεται τόσο στις τεχνικές αναπαραγωγής όσο και στη συσκευασία και διακίνησή του. Παράγεται με κλώνους μέσα σε ένα αυτοματοποιημένο περιβάλλον, με εφαρμογή σύνθετων τεχνικών κλωνοποίησης και υδροπονίας. Το προϊόν αντέχει χωρίς ήλιο και νερό μέχρι δώδεκα ημέρες και πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας ώστε να διακινείται χωρίς πρόβλημα στα αεροδρόμια.

Καινοτομούν στον αγροτικό τομέα και στην ιατρική-1

Η ομάδα του ΕΜΠ που βραβεύθηκε για το εγχείρημα «ΑΓΩ» για φοβικούς ασθενείς.

«Το PlantBox απευθύνεται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν δώρα στους πελάτες τους συνυφασμένα με την ιστορία του τόπου, αλλά και σε απλούς τουρίστες που φεύγοντας από τη χώρα μας θέλουν να κρατήσουν μια “ζωντανή ανάμνηση” από αυτήν», λέει ο Βασίλης Τσιπάς. Επόμενο στάδιο, επισημαίνει, είναι η αύξηση της παραγωγής, η δικτύωση στον τουριστικό κλάδο και η ενίσχυση των εξαγωγών που ήδη εξελίσσονται θετικά χάρη στο ενδιαφέρον πολλών ξένων επιχειρηματιών.

Στον ίδιο διαγωνισμό, μια ομάδα τριών φοιτητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία των νεοφυών επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας. Το εγχείρημα, που ονομάζεται «ΑΓΩ», αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο για τη διάγνωση και θεραπεία των φοβιών, και λειτουργεί συμπληρωματικά στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι. «Το όνομα σημαίνει “καθοδηγώ” και το επιλέξαμε γιατί το σύστημά μας έχει σκοπό να καθοδηγήσει τον ασθενή που πάσχει από κάποια φοβία να μάθει δεξιότητες και να την αντιμετωπίσει όπως ακριβώς κι ένας μη φοβικός ασθενής», λέει στην «Κ» η Χαρά Ζωϊτάκη, μέλος της ομάδας.

Μέσω του συστήματος, προσομοιώνεται ένα φοβικό περιβάλλον, στο οποίο ο ασθενής αλληλεπιδρά άμεσα. «Η κάμερα καταγράφει τις αντιδράσεις σε κάθε φοβικό ερέθισμα, ενώ το σύστημα συλλέγει δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής δρα κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης. Ετσι, ο γιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει τη δυνατότητα βελτίωσης του ασθενούς, παρέχοντας θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του», εξηγεί η Χαρά Ζωϊτάκη.

Το εγχείρημα, ύστερα από σύντομες έρευνες σε ασθενείς, έχει ήδη καταγράψει θετικά αποτελέσματα στο 85% των περιπτώσεων. Η ομάδα του «ΑΓΩ» στοχεύει μέσα στον επόμενο χρόνο να ολοκληρώσει τις κλινικές έρευνες και να λάβει τις πιστοποιήσεις ώστε να κυκλοφορήσει τη συσκευή στην αγορά. Μέχρι τότε θα αξιοποιήσει το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ που κέρδισε στον διαγωνισμό για να πάρει μέρος σε ιατρικά συνέδρια, αναζητώντας πιθανούς συνεργάτες και επενδυτές.

Συνέργειες

Με αφορμή το Athens Startup Awards 2018, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι πρέπει να επιβραβεύονται τα εγχειρήματα ανθρώπων με ταλέντο και γνώσεις. «Πριν από 10 χρόνια, στην Ελλάδα υπήρχαν μόλις 16 επιχειρήσεις που ενέπιπταν στον ορισμό της “νεοφυούς”, ενώ σήμερα υπολογίζονται στις χίλιες», ανέφερε. Οι έξι ομάδες-φιναλίστ της διοργάνωσης θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα στη θερμοκοιτίδα «ΘΕΑ» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να δημιουργήσουν συνέργειες με άλλα επιχειρηματικά σχήματα και να πάρουν μέρος σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Υπάρχει ένα εξαιρετικό μητρώο εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων, νομικών, συμβούλων λογιστών, που συνεργάζονται με τις ομάδες και τις καθοδηγούν ως μέντορες, προσφέροντας την εμπειρία και τις εξειδικευμένες τους γνώσεις», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος. «Μέσα από το επενδυτικό μας οικοσύστημα δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια που είναι αναγκαία για το ξεκίνημα και την εξέλιξή τους», τονίζει. Το ραντεβού του επιμελητηρίου με νεοφυείς επιχειρήσεις έχει δοθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Athens Innovation Festival.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή