Ο Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τις ΗΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγκλονιστικό». «Σοκαριστικό». Ακόμη και «ατιμωτικό». Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στη συνέντευξή Τύπου του Ελσίνκι, δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, πυροδότησαν τις σκληρότερες επικρίσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα εναντίον της πολιτικής του. Ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρόεδρος Τραμπ στην «ισχυρή διαβεβαίωση» Πούτιν ότι δεν προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Τη σχεδόν καθολική καταδίκη των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ από εχθρούς και φίλους πυροδότησε λιγότερο η αποτυχία του να θίξει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που χωρίζουν τις δύο χώρες –στην Ουκρανία, την Κριμαία, τη Συρία– και περισσότερο η επιλογή του να μην επικρίνει τη Ρωσία για την εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές, απορρίπτοντας μάλιστα τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το θέμα. Κι ας προειδοποιούσε την ίδια ημέρα ο διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών Νταν Κόουτς ότι η Ρωσία ακόμη και σήμερα προσπαθεί να επηρεάσει τις επικείμενες, ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Η Washington Post στο κύριο άρθρο εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «συνωμότησε ανοικτά» με τη Ρωσία όταν αρνήθηκε να αποδεχθεί τα στοιχεία για την προσπάθεια επηρεασμού των προεδρικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα απαξίωνε τις δικαστικές αρχές της χώρας του. Ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είπε ότι ο πρόεδρος «απογοήτευσε την Αμερική». Ακόμη πιο καταγγελτικός, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, είπε ότι η συμπεριφορά του «φτάνει και ξεπερνά» τα εγκλήματα εκείνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την αποπομπή του από την προεδρία και «δεν είναι τίποτε λιγότερο από προδοσία». Βετεράνοι των αμερικανικών σωμάτων ασφαλείας και πληροφοριών εμφανίζονταν οργισμένοι στα ειδησεογραφικά πάνελ. Και ο αρθρογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν έλεγε ότι θεωρεί πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πράκτορας των Ρώσων. «Ή αυτό ή απολαμβάνει να υποκρίνεται τον πράκτορα στην τηλεόραση», είπε στο CNN.

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε τη στάση του κ. Τραμπ απαράδεκτη – και φρόντισε να μην εστιάσει στην επιλογή να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν, καθώς εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Οπως σημείωσε, «την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος γκρέμισε το ΝΑΤΟ που χτίσαμε. Εθαψε τους συμμάχους μας, τους Βρετανούς. Και χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους φίλους μας εχθρό. Σήμερα συντάχθηκε με τον Πούτιν εναντίον των μυστικών μας υπηρεσιών, στάθηκε δίπλα σε έναν ηγέτη που φυλακίζει δημοσιογράφους και επέκρινε τα ελεύθερα ΜΜΕ, και στην ίδια συνέντευξη Τύπου επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Μίλερ, έναν Ρεπουμπλικανό εισαγγελέα που ενσαρκώνει την έννομη τάξη». Ο κ. Κέρι κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να αντιδράσουν, τονίζοντας ότι «γνωρίζουν καλύτερα».

Και αυτοί αντέδρασαν. Ο πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο και υπέρμαχος του Τραμπ, Νιουτ Γκίνγκριτζ, είπε ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό λάθος της προεδρίας του και ότι πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Σε μια χώρα που η εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές βρίσκεται στην επικαιρότητα δύο χρόνια τώρα, η παθητική στάση του προέδρου Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου ανάγκασε και τη σημερινή ηγεσία του κόμματος να πάρει θέση. Ακόμη όμως και αν γίνει κάποια διόρθωση της στάσης του, η ζημιά παραμένει. Θύμα δεν είναι μόνο η εικόνα και η αξιοπιστία της Αμερικής, αλλά και ο ίδιος ο στόχος της ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Ρωσία που επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή