Παιχνίδια κυριαρχίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι οι δύο ισχυρότεροι άνθρωποι του κόσμου. Μοιράζονται τον τίτλο και την αίγλη του υπερδύναμου. Και μολαταύτα φαίνεται ότι τους ταλαιπωρεί ένα σοβαρό αίσθημα ανασφάλειας, που ξεπερνάει την ιαματική ικανότητα των ψυχολόγων και των «πνευματικών» (ορθόδοξων ή ευαγγελιστών) που τους περιβάλλουν. Εξού και τα παιχνίδια κυριαρχίας στα οποία επιδίδονται, οδηγημένοι από το ένστικτό τους αλλά και ακολουθώντας –τουλάχιστον μερικώς– τις οδηγίες των ειδικευμένων συμβούλων τους:

«Οχι, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα πάτε στην ώρα σας. Αφήστε τον να ψήνεται περιμένοντας. Για να τον εκνευρίσετε και να φανεί τρωτός στις εθιμοτυπικές φωτογραφίες. Και να βγείτε μουτρωμένος». «Τη χειραψία σας, προσέξτε τη χειραψία σας, κύριε Πρόεδρε. Δυνατά. Ωστε να καταλάβει αμέσως ποιος έχει το πάνω χέρι. Αλλά και χαλαρά.

Ωστε να δείχνετε ότι στο κάτω κάτω δεν τον υπολογίζετε και σαν ισάξιό σας, απλώς του κάνετε τη χάρη. Ενα μείγμα αδιάφορης άνεσης και επιβλητικής ισχύος, ξέρετε εσείς».

Και πράγματι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθυστέρησε μισή ώρα να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, που μάλλον θα εξάντλησε στο πρώτο δίλεπτο της αναμονής το ρεπερτόριο των ύβρεών του («μπάσταρντ…») και στο πρώτο πεντάλεπτο το ρεπερτόριο των λέξεών του εν γένει («μπαντ γκάι…»). Ο κ. Πούτιν είχε κάνει το ίδιο προ ετών και στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία, αν και αδιάφορη πλέον γι’ αυτού του είδους τα παίγνια, λόγω της βαθιά προχωρημένης ηλικίας της, πριν από δέκα μέρες έπεσε πάλι θύμα της ίδιας επιδεικτικής αγένειας. Αυτή τη φορά με δράστη τον κ. Τραμπ.

Αγένεια; Οχι βέβαια. Τακτική επιβολής, αν όχι στρατηγική. Αν δεν έχεις ιδέες για να προσπαθήσεις να τις επιβάλεις συζητώντας και αντιδικώντας, κι αν δεν έχεις λέξεις ώστε να μεθοδεύσεις την αποτελεσματική υποστήριξη των ιδεών σου και την αντίκρουση των επιχειρημάτων του συνομιλητή σου, τότε θ’ αφήσεις να σε σκηνοθετήσει ο επικοινωνιολόγος, ο ίματζ μέικερ, ο χειραψιολόγος, ο ειδικός της πόζας. Και διαβάζουμε τώρα εμείς τις εμβριθείς αναλύσεις των φυσιογνωμιστών και των ειδικών της γλώσσας του σώματος. Για να μάθουμε ποιος από τους υπερδύναμους εμφανίστηκε πιο ευάλωτος στο Ελσίνκι, ποιος κέρδισε πόντους με τον τρόπο που καθόταν, ποιος αποδείχτηκε ιδιοκτήτης του πιο θεληματικού πιγουνιού, και ποιος προδόθηκε από το σφίξιμο του δικού του πιγουνιού. Αν δεν αγωνιούσαμε για τα πυρηνικά, την κλιματική αλλαγή κι ένα σωρό άλλα, ούτε ένα χαμόγελο σαρκασμού δεν θα χαραμίζαμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή