Ταϊλάνδη: «Πίναμε νερό που έσταζε από σταλακτίτες»

Ταϊλάνδη: «Πίναμε νερό που έσταζε από σταλακτίτες»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους, που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, χαμογέλασαν και χαιρέτησαν με τον παραδοσιακό τρόπο, στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση που μεταδόθηκε από το Τσιάνγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης. Τα παιδιά φορούσαν μπλουζάκια με το σχέδιο ενός αγριόχοιρου, όπως ονομάζεται η ομάδα, και κρατούσαν μπάλες ποδοσφαίρου. Τα αγόρια κάθησαν δίπλα σε πέντε μέλη της ομάδας διάσωσης.

Δημοσιογράφοι και κοινό περίμεναν πίσω από οδοφράγματα, καθώς τα αγόρια έφταναν στον τόπο της συνέντευξης με λεωφορεία από το νοσοκομείο, όπου παρέμειναν επί μία εβδομάδα μετά τη διάσωσή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο. «Είπα σε όλους να συνεχίσουν να πολεμούν και να μην απελπίζονται», δήλωσε ένα από τα παιδιά, περιγράφοντας πώς περνούσαν τις κουραστικές ημέρες στο σπήλαιο. Ενα άλλο αγόρι, ο δεκατετράχρονος Αντούλ Σαμ-Ον, θυμήθηκε τη στιγμή κατά την οποία οι δύο Βρετανοί δύτες βρήκαν την ομάδα στις 2 Ιουλίου να κάθεται σε μία πλημμυρισμένη αίθουσα, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σπήλαιο. «Ηταν μαγική στιγμή. Χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ προτού μπορέσω να απαντήσω στις ερωτήσεις τους. Ηταν απόγευμα όταν σκάβαμε τον ογκόλιθο και ακούσαμε φωνές». Ο εντοπισμός των παιδιών οδήγησε στο σχέδιο διάσωσης υπό την εποπτεία των βατραχανθρώπων του ταϊλανδικού πολεμικού ναυτικού (Navy Seals) και σπηλαιοδυτών από όλο τον κόσμο.

«Δεν περιμέναμε»

Η ομάδα είχε προγραμματίσει να εξερευνήσει το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ μετά την προπόνηση, αλλά μια ξαφνική νεροποντή πλημμύρισε το σπήλαιο και την εγκλώβισε στο εσωτερικό του. «Καθένας με τη σειρά του έσκαβε τα τοιχώματα της σπηλιάς», είπε ο Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, προπονητής των παιδιών. «Δεν θέλαμε να περιμένουμε μέχρι να μας βρουν οι Αρχές». Ωστόσο, οι προσπάθειές τους δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, ο προπονητής πρόσθεσε ότι τα παιδιά γνώριζαν κολύμπι, αλλά δεν ήταν καλοί κολυμβητές. Η ομάδα δεν είχε φαγητό μαζί της και έπινε το νερό που έσταζε από τους σταλακτίτες. «Πίναμε μόνο νερό», είπε ένα από τα αγόρια, ο Τι. Και το μικρότερο μέλος της ομάδας, ο Τιτάν, πρόσθεσε: «Δεν είχα καθόλου δύναμη. Προσπάθησα να μη σκέφτομαι το φαγητό έτσι ώστε να μην πεινάω». Τα αγόρια, που ήταν φρεσκοκουρεμένα, πήραν κατά μέσον όρο τρία κιλά από την ημέρα της διάσωσής τους και πρόκειται να γίνουν βουδιστές μοναχοί για σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που συμβαίνει συχνά με τους Ταϊλανδούς που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους ατυχία.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των εταιρειών SpaceX και Tesla, Ελον Μασκ, ζήτησε χθες συγγνώμη από τον Βρετανό σπηλαιολόγο Βέρνον Ανσγουορθ, ο οποίος συνέβαλε στη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους επειδή αναφέρθηκε σε αυτόν σε μηνύματά του στο Twitter χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό παιδεραστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή