Επεισόδια και δυσαρέσκεια στο σιιτικό Ιράκ

Επεισόδια και δυσαρέσκεια στο σιιτικό Ιράκ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Επεκτείνονται για δεύτερη εβδομάδα τα επεισόδια στην –πετρελαϊκά– πλούσια σιιτική ενδοχώρα του νότιου Ιράκ, καθώς διαδηλωτές αψήφησαν την αστυνομία και εξέφρασαν την οργή τους για τις διακοπές ρεύματος, τις φτωχές υπηρεσίες, την ανεργία εν μέσω μετεκλογικής αβεβαιότητας. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νότου και βασικό πετρελαϊκό κέντρο της χώρας και επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των ιερών σιιτικών πόλεων Νατζάφ και Καρμπάλα. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια, αλλά σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη, ακόμη και στο συγκρότημα που στεγάζονται οι επίλεκτες σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, ενώ διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Νατζάφ την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, αρκετοί διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Η αναταραχή επέτεινε τις πιέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς είναι επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης μέχρις ότου καταφέρουν τα κόμματα που κέρδισαν την πλειοψηφία στις εκλογές της 12ης Μαΐου να συγκροτήσουν συμμαχική κυβέρνηση. Αυτό θα κρίνει αν μπορεί ο Αμπάντι να παραμείνει στην εξουσία για μια δεύτερη θητεία ή αν θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός στη χώρα, που βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση μετά τον τριετή πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Καίριος θα είναι ο ρόλος του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, που αντιτίθεται στην αμερικανική αλλά και την ιρανική επιρροή και ο οποίος κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις εκλογές. Ωστόσο, δεν ήταν υποψήφιος και δεν είναι ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του Αμπάντι. Οι κάτοικοι της Βασόρας, από την οποία πραγματοποιείται το 80% των εξαγωγών «μαύρου χρυσού», θεωρούν εαυτούς παραμελημένους, αρχικά από τον Σαντάμ Χουσεΐν και στη συνέχεια από τις σιιτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Αμπάντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή