ΕΛΛΑΔΑ

Επί τάπητος η επαγγελματική εκπαίδευση

Ο κ. Τόμας Ράχελ θα συνεχίσει τις επαφές του σήμερα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σειρά επαφών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση έχει ο Γερμανός κοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας Τόμας Ράχελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη από χθες την Ελλάδα.

Ειδικότερα, χθες, ο κ. Ράχελ συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων μέσω της αναβάθμισης και της διάχυσης των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας. Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί την τελευταία διετία, με στόχο την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλες τις σχετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και δομές, αλλά και την κοινωνική καταξίωσή της. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για τη διττή εκπαίδευση με ταυτόχρονη συμμετοχή στο τυπικό μέρος των προγραμμάτων σπουδών και σε ενδοεπιχειρησιακή μαθητεία.

Κατόπιν, ο κ. Ράχελ συναντήθηκε με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στα πολύ χαμηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας στη Γερμανία, με τον κ. Ράχελ να αναλύει την πολιτική στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα του. Η κ. Κεραμέως εξέφρασε την πρόθεση της Ν.Δ. για περαιτέρω συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση στον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής. 

Στη συνέχεια, παρουσίασε στον κ. Ράχελ τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για την παιδεία, που στηρίζεται στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας, της αριστείας και της εξωστρέφειας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, η κ. Κεραμέως τόνισε στον Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο ότι «η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση οφείλει να συνιστά για τη Ν.Δ. συνειδητή επιλογή και όχι λύση ανάγκης». Ο κ. Ράχελ θα συνεχίσει τις συναντήσεις του και σήμερα, μεταξύ άλλων, με τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, καθώς και στελέχη του ΟΑΕΔ.

Τέλος, χθες ο κ. Γαβρόγλου συζήτησε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή για την αναβάθμιση των σχολών Εμπορικού Ναυτικού και την ένταξή τους στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ