Στρατηγική παροχολογίας από το Μαξίμου

Στρατηγική παροχολογίας από το Μαξίμου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα υπονοούμενα για ολική ανατροπή των συμφωνηθέντων, όσον αφορά την προοπτική μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, μέχρι την… ολική επαναφορά στο περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν την επομένη της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος ως ημέρα απελευθέρωσης των δυνατοτήτων της κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή εποχή συμπίπτει με την είσοδο στον τελευταίο χρόνο του βίου της παρούσας κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το άγχος που προκαλεί στους βουλευτές η παγίωση της δεύτερης θέσης και με διαφορά στις δημοσκοπικές μετρήσεις, διαμορφώνει εύφορο έδαφος για ροπή προς την παροχολογία.

Περιθώρια ελιγμών

Το μεγάλο ζητούμενο, πάντως, για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει το θέμα των συντάξεων, που θεωρείται το ζήτημα με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από αυτά που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος συνέδεσε, πάντως, χθες τις αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων και τα περιθώρια ελιγμών που έχει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και το 2019.

«Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά και πάρα πολύ στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτήν ακριβώς την εξέλιξη εξαρτώνται και όλες οι αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε μια δέσμευση να τηρούμε τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2019. Αυτός ο στόχος θα τηρηθεί», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος (ΑΝΤ1).

Αφησε, ωστόσο, ένα παράθυρο ανοικτό για τις δυνατότητες που θα έχει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι μετά την 21η Αυγούστου η παρακολούθηση από την πλευρά των εταίρων θα αφορά την επίτευξη των στόχων και όχι τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί. «Αρα, εφόσον οι στόχοι θα καλύπτονται, θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος τον ήδη ψηφισμένο νόμο για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αναφέρθηκε και σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα εξειδικευθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο θέμα των συντάξεων τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «τα μέτρα για το 2019 και το 2020 συμφωνήθηκαν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, γι’ αυτό και μπορούν να συζητηθούν εκ νέου με τους θεσμούς».

Πολύ πιο συγκρατημένος, πάντως, εμφανίσθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ, αντιθέτως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Καρακώστα είπε πως πρέπει «σταδιακά να εκπληρώσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή