ΕΚΤ: To QE μείωσε την εισοδηματική ανισότητα

ΕΚΤ: To QE μείωσε την εισοδηματική ανισότητα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να αποτρέψει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μπορεί να βοήθησε στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας. Είναι ένα από τα πορίσματα της μελέτης των οικονομολόγων της ΕΚΤ, τη στιγμή που οι επικριτές του προγράμματος αγοράς ομολόγων ισχυρίζονται ότι ωφέλησε κυρίως τους πλουσιότερους στην Ευρωζώνη. Οπως αναφέρεται σε αυτήν τη μελέτη, η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ συνέδραμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας την οικονομική κατάσταση του 20% των νοικοκυριών που κατατάσσονται στους φτωχότερους της Ευρωζώνης.

Οι επικριτές των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης των 2,6 τρισ. ευρώ και της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι οι αποταμιευτές βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, όσο επωφελούνταν οι πλούσιοι με μεγάλα στεγαστικά δάνεια. Εντονη δυσφορία λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού και των επιτοκίων στις καταθέσεις καταγράφεται στη Γερμανία, όπου οι πολίτες αποταμιεύουν και είναι πολύ συντηρητικοί όσον αφορά τις δαπάνες τους. «Η μείωση της ανεργίας και της εισοδηματικής ανισότητας είναι αισθητή σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου η ανεργία ήταν υψηλή», τονίζεται από τους οικονομολόγους της ΕΚΤ.

Η επίδραση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται από τη μεγάλη μείωση της ανεργίας στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αντί των υπολοίπων ομάδων. Παράλληλα, καμία ιδιαίτερη συμβολή του προγράμματος αγορών ομολόγων δεν παρατηρήθηκε στη γεφύρωση του χάσματος πλούτου. Η ΕΚΤ προτίθεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος. Χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2%. Εξαιρουμένων, ωστόσο, των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας και τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν μόνον κατά 1,2%. Μη συμπεριλαμβανομένων, επίσης, των πωλήσεων καπνού, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,9%. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει έως το καλοκαίρι του 2019 το κόστος δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που ισχύουν σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή