Μπρος Κογκρέσο και πίσω Πούτιν

Μπρος Κογκρέσο και πίσω Πούτιν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πίσω, δύο βήματα εμπρός. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στις επιθέσεις που δέχθηκε για τις επιδόσεις του στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι. Λίγες ώρες μετά την αδέξια προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αποδίδοντας σε φραστική παραδρομή μία από τις πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στο Ελσίνκι, ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση. Με μήνυμά του στο Twitter, εκτίμησε ότι «μεγάλα αποτελέσματα θα έρθουν» από τη συνάντησή του με τον Πούτιν και κατηγόρησε τους επικριτές του για πολεμοχαρή στάση. «Τα πήγαμε πολύ καλά (σ.σ.: με τον Πούτιν) και αυτό ενόχλησε πραγματικά πολλούς που θα ήθελαν να δουν έναν αγώνα πυγμαχίας», έγραψε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν άνθρωποι που «πάσχουν από σύνδρομο διαταραχής Τραμπ» και ότι «θα προτιμούσαν να πάμε σε πόλεμο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν η Ρωσία συνεχίζει να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε μονολεκτικά «όχι». Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ισχυρίστηκε ότι το «όχι» είχε την έννοια πως δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις και ότι ο πρόεδρος πιστεύει πως η Ρωσία εξακολουθεί να αναμειγνύεται.

Η αναδίπλωση

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιχειρήσει να αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκε παρεξήγηση από μια φραστική παραδρομή του στο Ελσίνκι και ότι συμφωνεί με τις μυστικές υπηρεσίες του πως υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016. Προσέθεσε, όμως, ότι αυτή η παρέμβαση δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο στη νίκη του εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Οι αντιδράσεις για τη στάση του Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν δεν περιορίστηκαν στους Δημοκρατικούς. Ισχυροί παράγοντες των Ρεπουμπλικανών που γενικά τον στηρίζουν, όπως οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, Πολ Ράιαν και Μιτς Μακόνελ αντιστοίχως, έλαβαν αποστάσεις από δηλώσεις του που θεωρήθηκαν υπερβολικά γενναιόδωρες έναντι του Πούτιν και της Ρωσίας. Ακόμη και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, εκ των σταθερότερων υποστηρικτών του, έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο λάθος της προεδρίας του».

Στις 25 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα καταθέσει στη Γερουσία για τις συναντήσεις του Τραμπ με τον Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Στο μεταξύ, οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός) και Κρις βαν Χόλεν (Δημοκρατικός) έχουν καταθέσει σχέδιο νόμου για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «τραβηγμένη από τα μαλλιά» τη σύλληψη της 29χρονης Ρωσίδας Μπαρία Μπούτινα στην Ουάσιγκτον, με την κατηγορία ότι ενεργούσε ως πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης. Η Μπούτινα, η οποία σπούδασε σε πανεπιστήμιο της αμερικανικής πρωτεύουσας, κατηγορείται ότι εργαζόταν υπό την καθοδήγηση ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου για να διεισδύσει σε αμερικανικές πολιτικές οργανώσεις. Οι διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι η Μπούτινα προσέφερε τις σεξουαλικές της υπηρεσίες σε στέλεχος της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής, για να αποκτήσει προσβάσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή