ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ατελιέ στην προθήκη

ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

Φωτογραφία: © Giacometti Estate (Giacometti Foundation + ADAGP) Paris 2018

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εγκαινιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες το πολυαναµενόµενο Ινστιτούτο Τζακοµέτι στο Montparnasse του Παρισιού, όπου ο περίφηµος Ελβετός γλύπτης έζησε και εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Σε ένα διατηρητέο κτίριο αρ ντεκό, λίγα βήµατα από το αυθεντικό του εργαστήριο, το Ίδρυµα Αλµπέρτο Τζακοµέτι παρουσιάζει την ανακατασκευή του ατελιέ του δηµιουργού, το οποίο διατηρήθηκε στο σύνολό του από τη χήρα του Ανέτ.

Σε αυτό θα εκτίθενται πάνω από 70 γλυπτά σε γύψο και πηλό, πολλά εκ των οποίων για πρώτη φορά, µαζί µε τα έπιπλα του καλλιτέχνη, αλλά και τις τοιχογραφίες που αφαίρεσε η Ανέτ φεύγοντας από το παλιό εργαστήριο, όταν ο ιδιοκτήτης του αρνήθηκε να της πουλήσει τον χώρο.

Το Ίδρυµα, που έχει στην κατοχή του πάνω από 300 γλυπτά, 90 ζωγραφικά έργα και χιλιάδες σκίτσα, θα παρουσιάζει ετησίως τέσσερις περιοδικές εκθέσεις αφιερωµένες σε διαφορετικές πτυχές του έργου του γλύπτη, στις σχέσεις του µε καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής του, καθώς και στην επιρροή που άσκησε στις επόµενες γενιές.
www.fondation-giacometti.fr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ