Νέες ταινίες: «Μαγικό» κέικ από τα Σκόπια

Νέες ταινίες: «Μαγικό» κέικ από τα Σκόπια

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστικό συστατικό ***

ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Γκιόρτσε Σταβρέσκι

Ερμηνείες: Μπλαγκόι Βεσέλινοφ, Αναστάς Τανόφσκι, Ακσέλ Μεχμέτ

Η καλύτερη ταινία της εβδομάδας μάς έρχεται από τα γειτονικά Σκόπια, ενώ η συμπαραγωγή της εκτείνεται και στην από εδώ πλευρά των συνόρων. Αποτελεί δε καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινή περιπέτεια αυτού του μικρού κράτους, που τόσο απασχολεί τελευταία την επικαιρότητά μας. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο τριαντάρης Βέλε, μηχανικός στο αμαξοστάσιο τρένων, ο οποίος ζει μαζί με τον πατέρα του που έχει καρκίνο. Αδυνατώντας να καλύψει το κόστος των φαρμάκων και δίχως βοήθεια από το κράτος, ο Βέλε κλέβει ένα πακέτο με ναρκωτικά με σκοπό να το πουλήσει, ωστόσο αυτή του η απόπειρα πάει στραβά. Απελπισμένος, αποφασίζει να φτιάξει ένα κέικ μαριχουάνας μήπως ανακουφίσει τον πόνο του πατέρα του· εκείνος, ανυποψίαστος, το τρώει και –θαυμαστά– η υγεία του βελτιώνεται. Οι ιδιοκτήτες όμως του «χόρτου» βρίσκονται στα ίχνη τους…

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γκιόρτσε Σταβρέσκι ξεκινάει έξυπνα από τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαριχουάνας, για να επεκτείνει τον σχολιασμό του στα σύγχρονα Σκόπια και στην πραγματικότητα μιας φτωχής χώρας με πενιχρές κοινωνικές δομές, η οποία λαχταρά να ξεφύγει από τον βούρκο. «Οι πιο έξυπνοι έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό», λέει κάπου ο Βέλε, ο οποίος βλέπει τον πατέρα του να υποφέρει χωρίς να μπορεί καν να εξεταστεί. Από την άλλη, η ταινία, που έχει και πολλά κωμικά στοιχεία, αναδεικνύει απολαυστικά τις προκαταλήψεις και τις προλήψεις τόσο στο θέμα των ναρκωτικών όσο και των «θεραπειών», στις οποίες εύκολα ο κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του – κάποιος ζητάει το θαυματουργό κέικ για να γιατρέψει τον εγγονό του που είναι γκέι… Εκτός αυτών πάντως, το φιλμ αποτελεί ακόμα μια κλασική ιστορία πατέρα – γιου και της δύσκολης αλλά βαθιάς σχέσης που τους ενώνει.

Mamma Mia! Here we go again **½

Σκηνοθεσία: Ολ Πάρκερ

Ερμηνείες: Λίλι Τζέιμς, Αμάντα Σάιφρεντ, Πιρς Μπρόσναν

Ξανά καλοκαίρι με τους ΑBBA

Η προ δεκαετίας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία επιστρέφει, αυτή τη φορά όχι στα νησιά των Βόρειων Σποράδων, αλλά επί της ουσίας (αφηγηματικά) ακριβώς στον ίδιο τόπο που μας άφησε και η προηγούμενη ταινία. Με την ιστορία χωρισμένη στα δύο, από τη μια βλέπουμε τη Σόφι (Αμάντα Σάιφρεντ), κόρη της Ντόνα, η οποία ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου που αποτελούσε πάντα όνειρο της μητέρας της. Από την άλλη, μέσω φλας-μπακ, μας αποκαλύπτεται πώς η Ντόνα έφτασε για πρώτη φορά στο νησί «Καλοκαίρι» αλλά και το πώς γνώρισε τους τρεις σημαντικούς άνδρες της ζωής της. Η Βρετανίδα Λίλι Τζέιμς αποδεικνύεται εξαιρετική στον ρόλο της νεαρής Ντόνα, αναδεικνύοντας με τη χάρη της ένα φιλμ το οποίο, παρά τα αβάστακτα κλισέ και τις αφέλειές του, κυλάει ευχάριστα – ακριβώς σαν τα πολυαγαπημένα τραγούδια των ΑΒΒΑ που το συνοδεύουν.

Το βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν **½

Σκηνοθεσία: Ιζαμπέλ Κουαξέ

Ερμηνείες: Εμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον

Με σύμμαχο τα βιβλία

Βασισμένο στο μπεστ σέλερ βιβλίο της Πενέλοπε Φιτζέραλντ, το φιλμ αφηγείται την ιστορία της Φλόρενς Γκριν, μιας νέας γυναίκας η οποία το 1959 φτάνει σε κάποια επαρχιακή πολίχνη της Αγγλίας και αποφασίζει να ανοίξει το πρώτο βιβλιοπωλείο στην περιοχή. Κάποιοι ωστόσο από τους ντόπιους έχουν αντίθετη άποψη, ενώ και η ταυτόχρονη κυκλοφορία ριζοσπαστικών αριστουργημάτων όπως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ δεν βοηθάει ακριβώς την κατάσταση. Ο συντηρητισμός της εποχής –και της περιοχής– είναι διάχυτος σε ολόκληρο το φιλμ, με τους κατοίκους να εχθρεύονται την ξένη γυναίκα, την οποία νιώθουν σαν εισβολέα στον τόπο τους. Μοναδικοί της σύμμαχοι, ένα μικρό κορίτσι, ένας ιδιότροπος ηλικιωμένος βιβλιοφάγος (Μπιλ Νάι) και φυσικά τα ίδια τα βιβλία, τα οποία η Φλόρενς λατρεύει, κι εκείνα με τη σειρά τους σχηματίζουν πνευματιστικό κύκλο προστασίας γύρω της.

Ο 20ός μου αιώνας ***½

Σκηνοθεσία: Ιλντιγκο Ενιέντι

Ερμηνείες: Ντορότα Σέγκντα, Ολγκεγκ Γιανόφσκι

Φόρος τιμής στον βωβό

Η πολύ ξεχωριστή κινηματογραφίστρια Ιλντιγκο Ενιέντι πρωτοεμφανίζεται, αποσπώντας τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών. Η επανέκδοση της ταινίας της μας δίνει ένα φιλμ σε υπέροχο ασπρόμαυρο, το οποίο διατρέχει με ονειρικό τρόπο τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Τη νύχτα που ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει στο κοινό τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα, δύο δίδυμα κοριτσάκια γεννιούνται στη Βουδαπέστη. Οι ζωές τους, που θα ακολουθήσουν τελείως διαφορετικούς δρόμους –η μία θα γίνει αριστοκράτισσα και η άλλη ριζοσπάστρια και βομβίστρια–, θα διασταυρωθούν με σπουδαίες εξελίξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Ιλντιγκο Ενιέντι αποδίδει φόρο τιμής στις αρετές του βωβού κινηματογράφου με μια ομιλούσα ταινία, η οποία ωστόσο είναι πολύ πιο σωματική και ταυτόχρονα ποιητική από τις συνηθισμένες της εποχής της.

Εμείς…

Επειτα από οκτώ χρόνια σιωπής, ο θερινός κινηματογράφος «Στέλλα» στην Κυψέλη επιστρέφει από σήμερα, υπό τη διαχείριση πια της Weird Wave. Μετά τα χειμερινά «Αστορ» και «Ανδόρα», η εταιρεία διανομής προχωρεί στην ανακαίνιση ακόμα ενός σινεμά, σε μια πολυπολιτισμική όσο και ιστορική περιοχή του αθηναϊκού κέντρου. Με μπόλικο πράσινο και 220 καθίσματα –συν τα απαραίτητα τραπεζάκια–, η «Στέλλα» είναι έτοιμη να υποδεχθεί παλιούς και νεότερους θαμώνες. Την πρώτη εβδομάδα προβολών ο κινηματογράφος έχει πρόγραμμα τόσο για μεγάλους, με τον «Πρόεδρο» του Σαντιάγκο Μίτρε, όσο και για παιδιά, με το «Ξενοδοχείο για τέρατα 3: Ωρα για διακοπές». Στην οδό Τενέδου 34, επί της Φωκίωνος Νέγρη.

…και οι άλλοι

Αργησε κάπως αλλά φαίνεται πως ο θαυματουργός Βινς Γκίλιγκαν, δημιουργός του «Breaking Bad», βρήκε τον τρόπο να ενώσει την αφήγηση της σπουδαίας σειράς με το εν εξελίξει spin-off που τιτλοφορείται «Better Call Saul». Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο τέταρτος κύκλος του «Saul» θα τοποθετεί την αφήγησή του μέσα στη χρονική περιοχή του «Breaking Bad», πιθανότατα ακριβώς πριν ο ανεκδιήγητος δικηγόρος Σολ Γκούντμαν συναντηθεί με το δίδυμο του «Breaking Bad». Αυτό που απομένει είναι να μάθουμε αν θα επιστρέψουν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, Μπράιαν Κράνστον και Ααρον Πολ στους αντίστοιχους ρόλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή