Τσίπρας – Κοτζιάς: Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Τσίπρας – Κοτζιάς: Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο της ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην χώρα μας πραγματοποίηθηκε σήμερα έκτακτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και διήρκησε μιάμιση ώρα. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα. 

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με εμφαση όμως στις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για την προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα»

Ενόσω ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά,  η ρωσική πρεσβεία διέψευσε τις ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, επικαλούμενη μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της η πρεσβεία της Ρωσίας γράφει: «Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"».

Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές πηγές είχαν διευκρινίσει στο ΑΠΕ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα, ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα. Ωστόσο, ο  Ρώσος πρέσβης. «Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», είχε σημειώσει νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης.

Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες, και ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα είχε επιλέξει να χαμηλώσει τους τόνους χαρακτηρίζοντας το συμβάν «λήξαν», αναζωπυρώθηκε η ένταση, με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών να υιοθετούν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και το ελληνικό ΥΠΕΞ να «δείχνει» πλέον ευθέως τη ρωσική ηγεσία ως έχουσα πρωτογενή γνώση για τα όσα συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους από τη δράση των Ρώσων διπλωματών και προκάλεσαν την ελληνική αντίδραση, και να κατηγορεί τη Μόσχα για «ασέβεια».

Την ίδια στιγμή, σε αναδίπλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με τις καταγγελίες του ότι Ελληνες επιχειρηματίες, φιλικά προσκείμενοι προς τη Ρωσία, επιχείρησαν με χρηματισμό να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε σχέση με το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή