Πρωταγωνιστές ήταν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Πρωταγωνιστές ήταν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα όποια σενάρια και στις όποιες ελπίδες για δειλή… αναστροφή του κλίματος έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, με μεγάλη ευκολία και χωρίς… τζίρο μία ακόμη φορά, κατάφερε να μηδενίσει σχεδόν τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης ημέρας, κινούμενο από την αρχή έως το τέλος στα αρνητικά, και με τους πωλητές να επικρατούν και να ενισχύουν τις πιέσεις, ειδικότερα στο τελευταίο μισάωρο. Με την αναζήτηση κατάλληλων καταλυτών να εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, η συναλλακτική δραστηριότητα υπέστη νέα… καθίζηση, με τον τζίρο να ξεπερνά μόλις τα 17 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την πλήρη απουσία των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Στο στόχαστρο των πωλήσεων βρέθηκαν πολλές μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με «αρνητικούς» πρωταγωνιστές τις Coca-Cola (-2,92%), ΓΕΚ Τέρνα (-2,78%), Jumbo (-2,55%) και Ελλάκτωρ (-6,98%). Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,92% στις 766,64 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες 1,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,57% στις 858,27 μονάδες.

Σύμφωνα με τoυς αναλυτές, το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα επενδυτικής αδιαφορίας και συναλλακτικής απαξίωσης όσο δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο «μοχλός» που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις εισροές κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων. Ο μοχλός θα είναι μάλλον εγχώριας προελεύσεως, αφού η εξάρτηση από το διεθνές κλίμα δεν μπορεί να δώσει στο Χ.Α. διατηρήσιμη ανοδική πορεία, με αύξηση της εμπορευσιμότητας. Το στήριγμα από τα ομόλογα δεν υπάρχει πια, αφού εδώ και ημέρες έχουν μπει στην οδό της σταθεροποίησης και σε στάση αναμονής, ενώ η περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένονται ακόμη, με τη S&P να εκτιμάται ότι σήμερα θα διατηρήσει την αξιολόγησή της σταθερή, μετά την έκτακτη αναβάθμιση στην οποία προχώρησε μετά την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, έπειτα από περίοδο… απουσίας των κινήσεων των shorts στο Χ.Α., οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν από το περασμένο φθινόπωρο έως και στις αρχές Μαΐου, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται δειλά δειλά, με αύξηση των αρνητικών τους θέσεων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood αύξησε τη short θέση του επί των μετοχών της Alpha Bank στο 0,90% στις 13 Ιουλίου, από 0,81% που ήταν από τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή