Διάψευση για ταυτοποίηση υπόπτων στην υπόθεση Σκριπάλ

Διάψευση για ταυτοποίηση υπόπτων στην υπόθεση Σκριπάλ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική αστυνομία ταυτοποίησε μια σειρά από Ρώσους που υποπτεύεται πως βρίσκονται πίσω από την επίθεση νευροπαραλυτικής τοξίνης κατά του πρώην κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλέστηκε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας, Μπεν Γουάλας, διέψευσε την είδηση, αναφέροντας πως πρόκειται για «κακή ενημέρωση και θεωρίες συνωμοσίας», ενώ οι εκπρόσωποι της αστυνομίας αρνήθηκαν να προβούν σε περαιτέρω σχόλια.

Ο πρώην συνταγματάρχης της ρωσικής αντικατασκοπείας Σκριπάλ, ο οποίος είχε προδώσει δεκάδες Ρώσους πράκτορες στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6, και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι στο κέντρο της αγγλικής πόλης Σάλισμπερι στις 4 Μαρτίου. Η Βρετανία κατηγόρησε αμέσως τη Μόσχα για την ενέργεια, και οι Αρχές δήλωσαν πως το δηλητήριο ανήκε στην κατηγορία των στρατιωτικών νευροτοξινών «νοβιτσόκ», που αναπτύχθηκαν από την ΕΣΣΔ τις δεκαετίες των 1970 και 1980. Εκτοτε, η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένως οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση και κατηγόρησε τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως εκείνες τη σκηνοθέτησαν.

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, η αστυνομία εντόπισε τους Ρώσους δράστες έπειτα από ενδελεχή έρευνα κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, και αφού πρώτα είχε προβεί σε αναλυτική διασταύρωση με τα αρχεία ατόμων που έχουν εισέλθει στη χώρα. «Οι ερευνητές της υπόθεσης είναι σίγουροι πως οι ύποπτοι προέρχονται από τη Ρωσία», κατέληξε η δημοσίευση του Press Association.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή