Ματαίωση επίσκεψης Λαβρόφ – Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από την κυβέρνηση

Ματαίωση επίσκεψης Λαβρόφ – Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από την κυβέρνηση

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους στο μέτωπο της έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες προκλήσεις και αμφισβητήσεις, εμφανίσθηκε χθες η Αθήνα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. «Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε αμέσως μετά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να απαντά αποφασιστικά κάθε φορά που θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Βεβαίως, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα ένταση προσεχώς, ιδιαίτερα καθώς δεν έχει ακόμη επισήμως ανακοινωθεί η αντίδραση της Μόσχας, που έχει προϊδεάσει με απάντηση ίσης έντασης στην απόφαση της Αθήνας για απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και για απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο.

Τα μηνύματα της ρωσικής πλευράς, πάντως, δεν προϊδεάζουν για ταχεία εκτόνωση της κατάστασης. Χθες μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η ματαίωση της προγραμματισμένης για το φθινόπωρο επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας. Στο πρακτορείο έκανε δηλώσεις ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ. «Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητά της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Μάσλοφ. Αναφορικά με τα προαναγγελθέντα από το ρωσικό ΥΠΕΞ αντίμετρα, ο Ρώσος πρέσβης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες: «Εχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω πότε, σε ποιον και σε ποιες διαστάσεις, αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα», περιορίστηκε να αναφέρει.

Η Αθήνα φρόντισε, πάντως, να απαντήσει στις αναφορές σε ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ, που με τις διαστάσεις που έχει λάβει η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις ήταν περισσότερο από αναμενόμενη. Από το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι η ρωσική πλευρά είχε διατυπώσει το αίτημα της επίσκεψης, συμπληρώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Η διατήρηση της έντασης, πάντως, ασφαλώς και αποτελεί εμπόδιο και για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα. Στον πρωθυπουργό είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ο κ. Τσίπρας του είχε τηλεφωνήσει προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, μέσω Τwitter, χαρακτήρισε «πραγματικά οργανωμένη εκστρατεία» την απέλαση των διπλωματών και κάλεσε τον ελληνικό λαό «να επικοινωνεί με τον ρωσικό λαό και να μην υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο μητροπολίτης της ακριτικής πόλης Ανθιμος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, εκφράζουν την ακράδαντη πεποίθηση ότι η εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας είναι σταθερή και ακλόνητη και δεν κινδυνεύει από τις επιμέρους δραστηριότητες τοπικών παραγόντων. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο αναφορών για τη δράση του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα, η οποία προκάλεσε την απόφαση για απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Αρνητική δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ

Σε νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, την Κυριακή ή τη Δευτέρα, θα αναζητηθεί συμφωνία επί των διαδικασιών διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και χθες δεν προέκυψε αποτέλεσμα, έπειτα από τεσσάρων ωρών συνεδρίαση. Μετά τη χθεσινή άκαρπη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την προσδοκία στη νέα συνάντηση να προκύψει συμφωνία όσον αφορά τη συγκρότηση της επιτροπής που θα διενεργήσει το δημοψήφισμα και τόνισε ότι στόχος είναι το δημοψήφισμα να έχει επιτυχία, καθώς τα επόμενα βήματα στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας Σκοπίων – Αθήνας εξαρτώνται απόλυτα από ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή, η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στην ΠΓΔΜ σχετικά με την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι η πλειοψηφία, το 54,1% των πολιτών, είναι αντίθετη με αυτή και δεν την υποστηρίζει. Υπέρ της συμφωνίας τοποθετείται το 45,9%. Βεβαίως, το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό εάν εξετασθεί ως προς την εθνικότητα των πολιτών. Οι Σλαβομακεδόνες τοποθετούνται αρνητικά έναντι της συμφωνίας σε ποσοστό 74,5% και μόλις το 25,5% τη βλέπει θετικά. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή στο συντριπτικό ποσοστό του 94,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή