Αγωνιώδης αναζήτηση στον Εβρο

Αγωνιώδης αναζήτηση στον Εβρο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βάρκα με τους εννιά Τούρκους αντικαθεστωτικούς, έναν άντρα και δύο οικογένειες οπαδών του κινήματος Γκιουλέν, είχε φτάσει σχεδόν στα μισά του δρόμου χθες τα ξημερώματα στον ποταμό Εβρο. Στο ύψος του Θουρίου, όμως, από ένα ισχυρό χτύπημα άρχισε να μπάζει νερά και γρήγορα ανετράπη. Γαντζωμένοι από κλαδιά δέντρων οι περισσότεροι κατόρθωσαν να σωθούν, εκτός από μία γυναίκα και τα τρία ανήλικα παιδιά της που αγνοούνται.

Η είδηση του ατυχήματος γρήγορα ταξίδεψε εκτός Ελλάδας. Κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε προλάβει να επικοινωνήσει με συγγενικό του πρόσωπο στην Αυστρία. Αμεσα ενημερώθηκε για το συμβάν και ο Τσεβέρι Γκιουβέν, πρώην διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Nokta, το οποίο έκλεισαν οι τουρκικές αρχές περίπου δέκα ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Γκιουβέν έκανε ό,τι μπορούσε. Ανήρτησε στο Twitter χάρτη της περιοχής όπου κινούνταν η βάρκα. «Ενα από τα παιδιά φορούσε σωσίβιο, μπορεί όλοι να είναι ζωντανοί, πρέπει άμεσα να σταλούν εκεί διασώστες», έγραψε. Δεν περιορίστηκε σε αυτό. Εχοντας ο ίδιος καταφύγει στην Ελλάδα με παρόμοιο τρόπο, ήξερε πού να απευθυνθεί. Κάλεσε μέσα στη νύχτα τους πάντες: την αστυνομία στο Διδυμότειχο, τη συνοριοφυλακή, αλλά και τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Μέχρι χθες το βράδυ, όμως, οι έρευνες στο ποτάμι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Μιλώντας στην «Κ» ο Γκιουβέν λέει ότι αγνοούνται η 36χρονη Χατισέ Ακτσαμπάι, ο 7χρονος Αχμέτ Εσάτ, ο 5χρονος Μεσούτ και ο μικρότερος αδερφός τους Μπεκίρ Αράς. Ο πατέρας τους, Μουράτ Ακτσαμπάι, κατόρθωσε να διασωθεί.

Οι δύο γονείς ήταν δάσκαλοι σε σχολείο του κινήματος Γκιουλέν. Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Τούρκος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρείται από την κυβέρνηση της πατρίδας του υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ξεκίνησαν εκτεταμένες διώξεις στην Τουρκία κατά των γκιουλενιστών. Πολλοί εξ αυτών κατέφυγαν στην Ελλάδα. Πέρυσι, 1.827 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Φέτος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν ήδη φτάσει τους 1.152 (εκ των οποίων οι 414 ζήτησαν να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας τον Ιούνιο).

Η πενταμελής οικογένεια των Ακτσαμπάι καταγόταν από την τουρκική επαρχία Χατάι. Εις βάρος των δύο δασκάλων εκκρεμούσαν, σύμφωνα με ανθρώπους που τους γνωρίζουν, εντάλματα σύλληψης από τις Αρχές της χώρας τους. Γι’ αυτό αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο που ήδη είχαν πάρει χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες τους.

Τούρκοι δημοσιογράφοι κατόρθωσαν να μιλήσουν με τον πατέρα των παιδιών μετά τη διάσωσή του. Εκείνος τους περιέγραψε πώς έπεσαν όλοι στο ποτάμι (δεν κατάλαβε μέσα στο σκοτάδι τι ακριβώς χτύπησαν και προκλήθηκε η εισροή υδάτων). Είπε ότι είδε τη γυναίκα του στα τρία μέτρα μακριά του και της φώναξε να τον περιμένει για να προλάβει να αρπάξει τα παιδιά. Τα ρεύματα, όμως, δεν του επέτρεψαν να τους βοηθήσει. Διασώθηκε, όπως τους είπε, σχεδόν αναίσθητος από την προσπάθεια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μία μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της βρέθηκαν πνιγμένοι στην τουρκική όχθη του Εβρου. Και αυτοί είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν στην Ελλάδα με μια λαστιχένια βάρκα μαζί με άλλους αντικαθεστωτικούς συμπατριώτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή