Εντονες επιφυλάξεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Εντονες επιφυλάξεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μία τα χαράματα χθες τερματίστηκε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης προς 16η Ιουλίου του 2016. Την εξέλιξη αυτή καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος ώστε η δημοκρατική ομαλότητα να επανέλθει στην υποψήφια προς ένταξη χώρα.

«Ο τερματισμός της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης […] είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., σπεύδοντας, ωστόσο, να προσθέσει: «Την ίδια ώρα, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση νέων νομοθετικών προτάσεων που χορηγούν έκτακτες εξουσίες στις Αρχές και η διατήρηση πολλών περιοριστικών στοιχείων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα εξασθενήσουν τα θετικά στοιχεία» της χθεσινής εξέλιξης. Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τον διαχωρισμό της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία και να ακυρώσει «όλα τα μέτρα που εξακολουθούν να υπονομεύουν το κράτος δικαίου», προκειμένου να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση, που έχουν «παγώσει» την τελευταία διετία.

Οι αριθμοί λένε αλήθεια

Στο διάστημα αυτό, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν ή απολύθηκαν, πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και πάνω από 1.500 καταδικάστηκαν σε ισόβια διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει ενοχοποιηθεί για το πραξικόπημα. Προτού καλά καλά αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή άρχισε να συζητεί δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο. Την ίδια ώρα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε διετή φυλάκιση στην Τσανάν Τσοσκούν, δημοσιογράφο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», για «στοχοποίηση» δικαστών, στους οποίους είχε ασκήσει κριτική με τα επίμαχα άρθρα της.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε, μέσω Twitter, «απόλυτη ντροπή» την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να παρατείνει την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην κωλυσιεργούν στο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, συνδέοντας εμμέσως πλην σαφώς τις δύο υποθέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή