Τραμπ και Πούτιν υπερασπίζονται την προσέγγιση

Τραμπ και Πούτιν υπερασπίζονται την προσέγγιση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράλληλες παρεμβάσεις τους, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκαν την πρόσφατη συνάντησή τους στο Ελσίνκι, που δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, και εξέφρασαν τη βούλησή τους να δώσουν συνέχεια.

«Ο πραγματικός εχθρός»

«Η σύνοδος κορυφής με τη Ρωσία ήταν μεγάλη επιτυχία για όλο τον κόσμο εκτός από τα μέσα των ψευδών ειδήσεων (fake news), που είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού», αποφάνθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter. «Ανυπομονώ για μια δεύτερη συνάντηση (σ.σ. με τον Πούτιν), έτσι ώστε να αρχίσουμε να υλοποιούμε κάποια από τα θέματα που συζητήσαμε, όπως η αναχαίτιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια του Ισραήλ, τα πυρηνικά, οι κυβερνοεπιθέσεις, το (διεθνές) εμπόριο, η Ουκρανία, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η Βόρεια Κορέα κ.ά.», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε καταιγισμό επιθέσεων, καθώς πολλοί στις ΗΠΑ θεώρησαν υπερβολικά υποχωρητική τη στάση του έναντι της Ρωσίας. Σε μια νέα προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι συμμερίζεται την εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών του περί ρωσικής παρέμβασης στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, προσέθεσε δε ότι, ως ηγέτης της χώρας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει προσωπική ευθύνη.

Οι «δυνάμεις»

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την πρώτη δημόσια αποτίμηση της συνάντησης του Ελσίνκι, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των πρεσβευτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Μόσχα. «Ηταν, γενικά, μια επιτυχία και οδήγησε σε κάποιες χρήσιμες συμφωνίες», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εμφανίστηκε, όμως, επιφυλακτικός για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «δυνάμεις» που αντιστρατεύονται τη βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, γιατί «βάζουν τα στενά κομματικά συμφέροντα σε πρώτη γραμμή» και είναι «έτοιμες να θυσιάσουν τα συμφέροντα των συμμάχων τους, ακόμη και τις εγγυήσεις για την ίδια την ασφάλειά τους». Ο Ρώσος πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων START, επισημαίνοντας ότι εκπνέει το 2021.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο θόρυβος για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν επικεντρώνεται τώρα στο τι συζητήθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ανδρών. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου φθάνουν στο σημείο να προτείνουν να κληθεί ο διερμηνέας του Τραμπ να καταθέσει, ενώ η εφημερίδα Washington Post σημειώνει ότι το Πεντάγωνο εξακολουθεί να έχει πλήρη άγνοια για τις διαβουλεύσεις Τραμπ – Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή