Αντιδράσεις για το «εβραϊκό έθνος-κράτος»

Αντιδράσεις για το «εβραϊκό έθνος-κράτος»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αιτιάσεις για κράτος-απαρτχάιντ, που θεωρεί τους Αραβες πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προκάλεσε η απόφαση της Κνεσέτ, του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, να εγκρίνει νόμο που ορίζει ότι μόνο στους Εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα. Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της υπεύθυνης για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε ανησυχία για την ενέργεια και σχολίασε ότι θα περιπλέξει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

Ο νόμος περί «εβραϊκού έθνους-κράτους», υπέρ του οποίου είχε ταχθεί η δεξιά κυβέρνηση, εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία (62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, ενώ δύο από τα 120 μέλη του ισραηλινού Κοινοβουλίου απείχαν), έπειτα από πολύμηνες πολιτικές αντεγκλήσεις. Ισραηλινοί Αραβες βουλευτές φώναζαν κι έσχιζαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία. «Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του σιωνισμού και στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ», ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώπιον των κοινοβουλευτικών, μετά το πέρας της διαδικασίας. Ο νόμος εγκρίθηκε λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ορίζει πως «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση σε αυτό». Ο νόμος καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς τη σε ένα «ειδικό καθεστώς», επιτρέποντας πάντως τη συνέχιση της χρήσης της σε κάποιους κρατικούς θεσμούς. Οι Ισραηλινοί Αραβες αριθμούν περίπου 1,8 εκατ., είναι περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ (9 εκατ.).

Οι προηγούμενες εκδοχές του κειμένου ήταν ακόμα πιο ακραίες: επικριτές του εντός κι εκτός χώρας είχαν επισημάνει πως προωθούσε ανοικτά διακρίσεις εις βάρος των Ισραηλινών Αράβων, που καταγγέλλουν εδώ και χρόνια πως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι διατάξεις του νόμου που απαλείφθηκαν από το τελικό κείμενο –έπειτα από σφοδρή μάχη που συνεχιζόταν έως την τελευταία στιγμή και μόνο έπειτα από ενστάσεις του προέδρου της χώρας και της ακροδεξιάς υπουργού Δικαιοσύνης– προέβλεπαν την εγκαθίδρυση αποκλειστικά εβραϊκών κοινοτήτων και έδιναν τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται με βάση το εβραϊκό θρησκευτικό και εθιμικό δίκαιο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχαν νομικά προηγούμενα. «Σας ανακοινώνω με σοκ και θλίψη τον θάνατο της δημοκρατίας», δήλωσε ο Αχμεντ Τίμπι, Αραβας κοινοβουλευτικός, σε δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή