Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για την 21η Αυγούστου

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για την 21η Αυγούστου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια καλλιέργειας μιας βολικής για το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα εικόνας αναφορικά με το τι θα συμβεί μετά την τυπική έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο και η αξιοποίηση της διαχρονικής «ευκαιρίας» να διευθετούνται διά νομοθετικών παρεμβάσεων διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο σημαδεύουν ήδη, από τις πρώτες συνεδριάσεις, τα λεγόμενα θερινά τμήματα της Βουλής.

Πρόγευση τούτων, και μάλιστα σε μέγιστη δοσολογία, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στο Κοινοβούλιο, με τα στελέχη του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία και αφορμή –ακόμα και την πλέον άσχετη με το ζήτημα– προκειμένου να μιλήσουν για τα περιθώρια ελευθερίας που υπάρχουν για χάραξη φιλολαϊκής πολιτικής ύστερα από το ορόσημο της 21ης Αυγούστου.

«Προφανώς, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με τη διακριτική ευχέρεια που θα έχουμε, θα λάβουμε υπ’ όψιν και τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σε ό,τι αφορά την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που είχαν τόσο βάναυσα απορρυθμιστεί στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου», είπε κατ’ αρχήν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σε συνεδρίαση για την κύρωση πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη «Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών».

«Ενα νέο πεδίο»

Αργότερα, σε συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την πολιτική στον χώρο του φαρμάκου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας σημείωνε: «Πλέον δεν έχουμε μνημονιακές δεσμεύσεις σε επίπεδο μέτρων “θα κάνετε αυτό ή θα κάνετε εκείνο”, έχουμε σε επίπεδο στόχων από εδώ και πέρα. Αυτός ο βαθμός ελευθερίας, κατ’ εμέ πολύ σημαντικός, κατά άλλους ασήμαντος, δεν έχει σημασία, είναι ένα νέο πεδίο που δίνει νέες δυνατότητες».

Ανάλογη σημασία δόθηκε και σε φράση που είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης άλλης επιτροπής, για την επικύρωση δύο κληροδοτημάτων σε νοσοκομεία: «Θέλω να πω ότι αυτό το τελευταίο διάστημα –που βγαίνουμε από αυτήν τη “στενωπό”, βγαίνουμε απ’ αυτήν την “κακομοιριά”, βγαίνουμε από αυτό το “πηγάδι”–, πολλαπλασιάζονται τα καλά νέα».

Τροπολογίες

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η προαναγγελία, διά στόματος του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδη, κατάθεσης από διάφορα υπουργεία αγνώστου αριθμού και περιεχομένου τροπολογιών σε νομοσχέδιο ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας για την «Πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων», που άρχισε να συζητείται σε επιτροπή της Βουλής.

«Εμείς δεν έχουμε λάβει γνώση για τροπολογίες. Αν υπάρχουν τροπολογίες, προφανώς θα θέλαμε να λάβουμε γνώση», είπε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Χρ. Δήμας. «Λίγο μας φόβισε με τις τροπολογίες ο αγαπητός συνάδελφος της πλειοψηφίας, κάτι γνωρίζει περισσότερο από εμάς», σχολίασε καυστικά ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή