«Οχι» στο σύστημα παραπομπών από τους γιατρούς

«Οχι» στο σύστημα παραπομπών από τους γιατρούς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίκεντρο το προωθούμενο σύστημα παραπομπής σε ειδικό γιατρό μέσω του οικογενειακού εντείνουν την πολεμική τους απέναντι στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) οι γιατροί της Αθήνας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων γιατρών και σύλλογοι ασθενών, μετά τις πρώτες συναντήσεις «συστράτευσης», χαρακτηρίζουν αναχρονιστικό το σύστημα της παραπομπής σε ειδική φροντίδα μέσω του οικογενειακού γιατρού, προβλέποντας ότι, εάν αυτό ισχύσει, οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον ειδικό που έχουν ανάγκη.

Κατά το νέο σύστημα ΠΦΥ που προωθεί το υπουργείο Υγείας, ο κάθε πολίτης θα είναι εγγεγραμμένος σε έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και θα τον παραπέμπει σε ειδικό γιατρό εφόσον υπάρχει ανάγκη. Αν και οι πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου ανέφεραν ότι το σύστημα θα είναι σχετικά χαλαρό, οι πιο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι καταδεικνύουν ότι η παραπομπή θα είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, σε περίπτωση που ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να επισκεφθεί απευθείας έναν συμβεβλημένο με τον οργανισμό ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, πνευμονολόγο, ορθοπεδικό κ.ά.), θα πληρώνει ο ίδιος την επίσκεψη. Προς το παρόν, το σύστημα παραπομπών δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς «σκοντάφτει» στην απροθυμία των γιατρών να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού.

Κατά την πρώτη σύσκεψη εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων των γιατρών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής, Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδος) που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στις βασικές αρχές της «συμμαχίας τους», τις οποίες και υιοθέτησαν σε δεύτερη σύσκεψη και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών. Ειδικότερα, οι γιατροί τάσσονται υπέρ της ελεύθερης επιλογής γιατρού και της ελεύθερης πρόσβασης στον ειδικό και κατά του αναχρονιστικού θεσμού της παραπομπής μέσω του οικογενειακού γιατρού. Και σημειώνουν ότι ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να είναι «δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση». Οπως τόνισε ο κ. Πατούλης, με το νέο σύστημα «είναι ορατός ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό που έχουν ανάγκη».

Το νέο κείμενο

Εν τω μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται από, πλευράς υπουργείου Υγείας, το «τροποποιημένο» κείμενο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με παθολόγους, παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς που θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού. Το νέο κείμενο διαθέτει πιο «ελκυστικούς όρους», ωστόσο δεν διαφοροποιείται ως προς τις αποδοχές, που είναι και το βασικό «αγκάθι» για τους γιατρούς. Και όλα αυτά ενώ λήγουν στο τέλος του μήνα οι υφιστάμενες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με παθολόγους, παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να μείνει «ακάλυπτη» από αυτές τις ειδικότητες η πλειονότητα των ασφαλισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή