New age Μυστράς πολλών αστέρων

New age Μυστράς πολλών αστέρων

7' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Κάτω από το Κάστρο του Μυστρά, στο κέντρο της εσωτερικής κυκλικής πισίνας με βάθος 3,5 μέτρα, ήχοι βυθού και δελφινιών σηματοδοτούν μια επιστροφή στη «μήτρα», στην αρχή όλων μας. Λίγες υδάτινες «δρασκελιές» αρκούν για να βρεθεί κανείς στα νερά της εξωτερικής πισίνας, κάτω από δέντρα και με θέα τους λακωνικούς κάμπους. Εδώ ενώνεται το «πυρ» με το «ύδωρ», το «γινγκ» με το «γιανγκ».

Η εμπειρία είναι διαφορετική για τον καθέναν από εμάς, όμως ο σκοπός της κοινός: η αναζήτηση μιας προσωπικής «ευημερίας». Το Euphoria Retreat άνοιξε τις επιβλητικά κομψές πόρτες του πριν από λίγες μέρες, βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των ολιστικών luxury wellbeing destination spa, έναν πολυτελή προορισμό όπου οι θεραπείες δεν είναι συμπληρωματικές, αλλά η κεντρική ιδέα του ταξιδιού. Μια μονάδα 5 αστέρων που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο. Το συγκρότημα διαθέτει 45 δωμάτια με διαφορετική διαρρύθμιση και λεπτομέρειες στο ντιζάιν. Κεντρικός «πυρήνας» του το 4ώροφο κτίριο spa. Μια σημαντική επένδυση που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, το Euphoria Retreat είναι το προσωπικό στοίχημα της δραστήριας Μαρίνας Εφραίμογλου. Πρώην τραπεζίτης και επιζήσασα καρκίνου, η κυρία Εφραίμογλου είναι σήμερα ειδική στo Emotional and Physical Transformation, μια συναισθηματική και σωματική μεταμόρφωση μέσα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας που η ίδια διδάσκει στη νέα μονάδα.

New age Μυστράς πολλών αστέρων-1

Tο 4ώροφο κτίριο του spa στο Euphoria Retreat (© Βαγγέλης Ζαβός)

 

«Στο Euphoria Retreat υπάρχει μια πραγματική ολιστική φιλοσοφία που ξεκινάει από τον τόπο που επιλέχθηκε. Το ξέραμε από παλιά ότι τα σανατόρια δεν ήταν ποτέ στη θάλασσα. Όταν έρχεσαι για θεραπεία, χρειάζεσαι την ηρεμία του πρασίνου, τη μυστική ενέργεια που έχει ο Ταΰγετος, τη δόνηση και τη συχνότητα της Ιστορίας, από την αρχαία Σπάρτη μέχρι το Βυζάντιο, αυτό που σου δίνει μια ρίζα. Γιατί όταν κάνεις μια θεραπεία, πρέπει να μπορείς να πας βαθιά μέσα σου και, για να το κάνεις αυτό, χρειάζεσαι μια άγκυρα την οποία σ’ τη δίνει ο τόπος», εξηγεί στο «Κ» η Μ. Εφραίμογλου. Η ίδια αγόρασε τη συγκεκριμένη γη το 2007 και, ενώ απ’ όσο γνώριζε δεν είχε σχέση με την περιοχή, ανακάλυψε αργότερα ότι η οικογένειά της προέρχεται από την Ισπάρτα, γνωστή και ως Σπάρτη της Μικράς Ασίας. «Πέρα από την τοποθεσία, η ολιστική φιλοσοφία συνεχίζεται με την αρχιτεκτονική του χώρου και προχωράει μέσα από τις διακοσμητικές λεπτομέρειες και τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορεί κανείς μέσα στον χώρο. Κι αυτό είναι που το διαφοροποιεί από άλλα ωραία spa της Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν σαν παράρτημα του ξενοδοχείου».

Ελλάδα, Ασία, Βυζάντιο

Η υψηλή τεχνολογία συναντά τη ζεν διάθεση στη νέα μονάδα, την οποία ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ναταλίας Εφραίμογλου και της Deca Architecture και κατασκεύασε η εταιρεία ΕΘΝΟΚΑΤ. Η Ασία έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα, και ειδικά στο Βυζάντιο, μέσα από χρώματα και υφές. Πολλά είναι τα ελληνικά στοιχεία, όπως το κορινθιακό μάρμαρο τραβερτίνο και οι όνυχες από τη Βοιωτία, ενώ το προσωπικό της μονάδας προέρχεται κατά 90% από την περιοχή. Τοπική είναι κατά μεγάλο ποσοστό και η διατροφή, με προτάσεις διαμορφωμένες από τον executive chef Παναγιώτη Βαλσαμάκη. Το α λα καρτ μενού περιλαμβάνει μανιάτικη σαλάτα με σύγλινο και πορτοκάλι και αγριογούρουνο Ταϋγέτου. Στα ειδικής παραγγελίας πιάτα του Euphoria Retreat, τα γεμιστά περιέχουν ραγού γαρίδας και κινόα, ενώ το τζατζίκι έχει μέντα και μηλόξιδο. Τα γεύματα, τα οποία γίνονται σε μοναστηριακά τραπέζια όπου κυριαρχεί η αίσθηση της κοινότητας, είναι εμπνευσμένα από τη δουλειά της ελληνικής επιστημονικής ομάδας της Eucrasia, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβολική ισορροπία και με την οποία συνεργάζεται το Euphoria Retreat σε ατομικά προγράμματα διατροφής.

New age Μυστράς πολλών αστέρων-2

Άποψη του λόμπι (© Βαγγέλης Ζαβός)

 

Σε μια προσπάθεια «απεξάρτησης» από την ταχύτητα και την ένταση της καθημερινότητας εντάσσεται και η μη χρήση κινητών στους χώρους του spa και του εστιατορίου. Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στη μονάδα, ενώ δεν ενθαρρύνεται η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ. Αντιθέτως, ενθαρρύνεται η άσκηση σε ποικίλες μορφές, όπως πεζοπορίες, πιλάτες, γιόγκα, qigong, μηχανήματα γυμναστικής και άλλα. 

Στο spa η μεγάλη γκάμα μεμονωμένων θεραπειών και προγραμμάτων περιλαμβάνει ψυχολογική αρωματοθεραπεία, τεχνικές που στοχεύουν στην απομάκρυνση του στρες και στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας, και μασάζ με βεντούζες και κομπρέσες με βότανα, μεταξύ άλλων. Μία από τις προτάσεις-ταυτότητα του Euphoria Retreat, το 3GL nutritional analysis and assessment, είναι μια μέτρηση των επιπέδων της γλουταθειόνης, του γλυκογόνου και της γλυκόζης, και της επίπτωσης που έχουν στην ισορροπία του μεταβολισμού, η οποία συνδυάζεται και με προσωποποιημένα προγράμματα διατροφής. Μία από τις καινοτομίες του Euphoria Retreat είναι η παρακολούθηση από ειδικούς μετά το πέρας της διαμονής, όπως στα προγράμματα απώλειας βάρους 1-3 εβδομάδων, όπου παρέχεται ιατρική υποστήριξη 2 μηνών μέσω ίντερνετ.  

«Το Euphoria Methodos είναι ένα πάντρεμα της ταοϊστικής κινεζικής ιατρικής και φιλοσοφίας και της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και γνώσης, όπως εκφράστηκε από τον Ιπποκράτη και τα 4 στοιχεία, από τον Πυθαγόρα και τα 5 στοιχεία, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Αυτές οι θεωρίες ήταν ίδιες στην αρχαία Ελλάδα και στην Κίνα», σημειώνει η κυρία Εφραίμογλου, η οποία έχει μαθητεύσει δίπλα σε γκουρού όπως ο Ντίπακ Τσόπρα και η Ντόνα Ίντεν (που εξασκεί energy medicine), αλλά και στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, στην Αθήνα, στην οποία οφείλει, όπως λέει, μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Η αγορά της ευζωίας

Η πολυτελής μονάδα απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στην παγκόσμια «niche» αγορά ταξιδιωτών «wellness», μια «ιδιαίτερη φυλή», όπως λέει η Μαρίνα Εφραίμογλου, στην οποία ανήκει και η ίδια. «Όταν ανοίγει ένα καινούργιο κέντρο, το ψάχνουν. Και ναι μεν η Ελλάδα στο θεραπευτικό κομμάτι δεν έχει τη φήμη της Ιταλίας ή της Αυστρίας, έχει όμως κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτό που κάνουμε εδώ: καλόκαρδους ανθρώπους. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε στην Ελλάδα, αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι δύσκολο να έχουμε αντίστοιχη υποστήριξη από το ελληνικό κοινό. Στην Ιταλία, π.χ., τα spa γεμίζουν με ντόπιους».

New age Μυστράς πολλών αστέρων-3

Ο χώρος του χαμάμ (© Βαγγέλης Ζαβός)

 

Αν στην Ευρώπη η παράδοση μονάδων που εστιάζουν στην ομορφιά και στην απώλεια βάρους ξεκινά από τα ιαματικά spa της Αυστροουγγαρίας και συνεχίζεται σε εκείνα της Ελβετίας και της Γαλλίας, το Euphoria Retreat δίνει την ευκαιρία στη Γηραιά Ήπειρο να εισέλθει στον χώρο του emotional transformation. Στην καρδιά της νέας μονάδας, η Euphoria Methodos προσφέρει έναν συναισθηματικό και σωματικό «καθαρισμό» και μηχανισμούς αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων. Η μέθοδος την οποία ανέπτυξαν και εξασκούν τα τελευταία 10 χρόνια η Μαρίνα Εφραίμογλου και η συνεργάτιδά της Μαίρη Βανδώρου χρησιμοποιεί τη γνώση 5 στοιχείων που συνδέουν την αρχαιοελληνική, την κινεζική και την ινδική φιλοσοφία. «Ο νατουραλιστικός τρόπος θεώρησης του κόσμου σε κάνει να βλέπεις την ενέργεια που υπάρχει γύρω σου, κυρίως μέσα από τις εποχές, σχετίζοντας το μέσα σου με το έξω. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τις φάσεις της ζωής σου, να δεις τα συναισθήματά σου και να τα μετατρέψεις», σημειώνει η Μαρίνα Εφραίμογλου.    

Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και μια νέα πρόταση που συσχετίζει τα στοιχεία της φύσης με την «Οδύσσεια», θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για την προσωπική μας «Ιθάκη» και το ταξίδι προς αυτήν, αλλά και ένα πρόγραμμα για τις (συχνά δύσκολες) ανθρώπινες σχέσεις. Πόσο μπορεί να κρατήσει ένα καλό «συναισθηματικό» αποτέλεσμα θεραπείας; «Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα κρατάει έντονα 2 με 3 μήνες. Εάν έχεις πειθαρχία, μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες ή και χρόνο», λέει η Μαρίνα Εφραίμογλου. «Όταν έρχεσαι για πρώτη φορά, μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πορείας, σου γεννιούνται ερωτήματα που μένουν χρόνια. Αυτό συνέβη σ’ εμένα».

Η μεγαλύτερη από πέντε αδέλφια Μαρίνα Εφραίμογλου σπούδασε κοινωνιολογία και οικονομικά πριν εργαστεί στη Γουόλ Στριτ και αργότερα στην Αθήνα. Στα 29 της ήταν chief dealer στην ΕΤΕΒΑ, όταν μια διάγνωση καρκίνου συνοδεύτηκε από άσχημη πρόγνωση. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε πειραματική χημειοθεραπεία. «Εκεί ήρθα σε επαφή με το θεραπευτικό μου κομμάτι, την ιδέα ότι τα καλά κύτταρα διώχνουν τα κακά», εξηγεί. «Τα σημαντικά ερωτήματα που με ακολούθησαν ήταν γιατί αρρώστησα και ακόμα περισσότερο γιατί έγινα καλά. Ένιωσα ότι ήταν δώρο που έζησα και έπρεπε αυτό το δώρο κάπως να το μοιραστώ».

New age Μυστράς πολλών αστέρων-4

Η Μαρίνα Εφραίμογλου (© Βαγγέλης Ζαβός)

 

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ίδρυσε με δύο συνεταίρους την ελληνική τράπεζα επενδύσεων Τelesis. Γνώριζε όμως, όπως λέει, ότι το επιχειρηματικό εγχείρημα, αν και ιδιαίτερα επιτυχές, ήταν μία ακόμα στάση και όχι τελικός προορισμός. Σήμερα, κάτω από το Κάστρο του Μυστρά μιλάει για το συμβολικό λογότυπο του Euphoria Retreat, τους 7 κύκλους και το Flower of Life, το λουλούδι της ζωής.

«Ήθελα να κάνω αυτό το έργο ως επιχειρηματίας, αλλά και ως θεραπευτής, για να μπορέσω να βάλω το στίγμα μου», συμπληρώνει. «Σε μια δύσκολη εποχή, η Ελλάδα μπορεί. Ήμασταν πάντα μπροστά στη φιλοσοφία και στη θεραπεία. Εδώ πρόκειται για ένα μοντέρνο Ασκληπιείο. Γιατί να μην τολμήσουμε να προσφέρουμε ένα ελληνικό προϊόν με ελληνικό μάνατζμεντ και ιδιοκτησία που αναδεικνύει άλλες ποιότητες της χώρας; Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και είμαι ευγνώμων που πραγματοποίησα το όνειρό μου. Και μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, πουθενά αλλού». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή