To Hams & Clams έκλεισε, ζήτω το Hams & Clams

To Hams & Clams έκλεισε, ζήτω το Hams & Clams

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Hams & Clams ήταν από «αυτά τα μαγαζιά». Μικρομέγαλο, μικρό σε έκταση, μια σταλιά, όμως με μεγάλη αξία. Επιμελώς ατημέλητο, με μια γλυκιά αύρα, στέκι, της παρέας, φτιαγμένο το ίδιο από μια παρέα επαγγελματιών που επιδείκνυαν έναν τρυφερό, ερωτεύσιμο ερασιτεχνισμό. Μα τι παιδιά, τι όμορφα, καθαρά, τίμια παιδιά! Θύμωσα που έμαθα ότι θα κλείσει. Κι ας ήξερα ότι δεν βάζει λουκέτο, αλλά ότι απλώς θα μετακομίσει.

Επισκεφθήκαμε το νέο Hams & Clams μια Τρίτη. Κατά το σούρουπο. Καθίσαμε στη βεράντα του, που επιθεωρεί τον λιμένα της Ζέας. Και αφεθήκαμε, και ρεμβάσαμε. Το νέο Hams & Clams είναι όμορφο, με έναν φρέσκο, σπαρταριστό σχεδιασμό που θυμίζει ολοήμερα, παραλιακά μαγαζιά οπουδήποτε στον κόσμο, στη Μεσόγειο, στην Αγγλία, στην Αμερική. Όχι πως δεν είναι συμβατό με την Ελλάδα, απλώς δεν είναι πολυφορεμένο το στυλ του. 

Και γαστρονομικώς πως, το στυλ του δεν είναι πολυφορεμένο. Ιδιαίτερο genre τα oysters bars, με ζεστό κοινό, αλλά μικρό κοινό. Όμως με κόλπα (καλά κρασιά, πιάτα ημέρας, ριζότι και μακαρονάδες), που θα φέρουν κι άλλους στην ασυναγώνιστη βεράντα του. Και αργότερα στη μέσα σάλα του.

Στρείδια λοιπόν. Στρείδια ωμά, με ωραία αρτύματα, και ζεστά με σάλτσες μαγειρευτές, γεμάτες. Προτιμώ τα ωμά, τα σκέτα και αυτά με τις πικάντικες σάλτσες (spicy tequila, σφηνάκι bloody mary). Στα οπωσδήποτε επίσης το φουντουκένιο jamon iberico de bellota, κομμένο υποδειγματικά. Οι πορφύρες σε λαδόξιδο. Οι μπρουσκέτες είναι επίσης συμπαθητικές, απλές και νόστιμες. Νοστιμότατη και η σκορδάτη κρύα σούπα με ψητές ντομάτες.  

Αν θελήσετε κύριο, σας προτείνω το λινγκουίνι με αχηβάδες και φούσκα. Μας προειδοποίησαν ότι πρόκειται για απλό πιάτο (κάποιοι θα περίμεναν μια ταβερνίσια οστρακομακαρονάδα). Ήρθε μια πάστα απλή μεν, αλλά εξαίσια, με μια λεπτή, αλλά διακριτή θαλασσίλα, άλλο πράγμα. Ενδιαφέρουσα και η μαλακή τορτίγια με γαρίδες και μοσχάρι, με τις γεύσεις δεμένες σε ένα αρμονικό σύνολο. Ο κατάλογος έχει ακόμα κάμποσα ενδιαφέροντα πιάτα, όχι πολλά, αλλά αρκετά για να μη βαρεθεί γρήγορα ο τακτικός θαμώνας.

Τα γλυκά θέλουν αρκετή δουλειά. Η λίστα κρασιών, ούτε μεγάλη ούτε μικρή, έχει επιλογές από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, είναι αρκετά εμπνευσμένη και έχει κάτι για όλους. Θα ήθελα να έχει περισσότερες οικονομικές προτάσεις. Τελικά, η αλλαγή καλή, απαρχή για έναν νέο ιστορικό κύκλο. ■

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Τ/210-41.86.683. Κόστος: 20-40 €/άτομο (ανάλογα με τις διαθέσεις μας). Ανοιχτά καθημερινά από τη 1 μ.μ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή