France, mon amour! H Υδρα τιμά τη Γαλλία με μουσική, ταινίες, τέχνη, γεύσεις

France, mon amour! H Υδρα τιμά τη Γαλλία με μουσική, ταινίες, τέχνη, γεύσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε ακριβώς ξεκίνησε ο μεγάλος έρωτας μεταξύ Γάλλων και Υδρας; Το 1961, θα έλεγε κανείς, με τα γυρίσματα της «Φαίδρας», τη Μελίνα Μερκούρη, τον Αντονι Πέρκινς και τον Ζυλ Ντασσέν στα σοκάκια και το λιμάνι. Ασχέτως από τη σπίθα που δημιούργησε το ειδύλλιο, η ιδιαίτερη σχέση συνεχίστηκε με πάθος όλες αυτές τις δεκαετίες. Οποιος επισκέπτεται το νησί το καλοκαίρι έχει την εντύπωση πως η Υδρα γαλλοκρατείται. Προς τιμήν των «εραστών» της λοιπόν ο δήμος διοργανώνει μια γαλλική εβδομάδα, με ιθύνοντα νου τον καλλιτέχνη Αλέξη Βερούκα, την αμέριστη συμπαράσταση του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Υδρας, της Κινηματογραφικής Λέσχης, της ΑΕΝ Υδρας και των εστιατορίων του νησιού.

Πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση στην οποίαν τιμάται μια ξένη χώρα, καθώς πέρυσι είχε ανοίξει τον χορό η Ιταλία. Φέτος, η σκυτάλη πέρασε στους «Πετεινούς», με πλουσιότατο πρόγραμμα που ξεκινά λίγο πριν τελειώσει ο Ιούλιος και συνεχίζεται μέχρι και τις 5 Αυγούστου. Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η έκθεση «Ο Φασιανός στη Γαλλία», σε επιμέλεια της κόρης του καλλιτέχνη, Βικτώριας, που συγκεντρώνει τα έργα που παρήγαγε ο διακεκριμένος ζωγράφος όταν ζούσε εκεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο της καριέρας του, που τον καθιέρωσε διεθνώς. Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο (εγκαίνια 4/8).

Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί και η δουλειά του σκιτσογράφου του Charlie Hebdo, Jul, με τον ωραίο τίτλο «Πενήντα Αποχρώσεις των Ελλήνων», ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει και τα σενάρια του αγαπημένου ήρωα Λούκι Λουκ (εγκαίνια 3/8). Στον χώρο της Ακαδημίας Εμποροπλοιάρχων θα παρουσιάσει έργα του ο Ντιντιέ Πακινιόν, που στηρίζει τη δουλειά του σε διάφορα μικρά περίεργα νέα που αλιεύει στις εφημερίδες. Παράλληλα με τα εικαστικά θα υπάρχει αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο, το οποίο προλογίζει ο Θανάσης Ρεντζής, ενώ θα υπάρχουν και εκδηλώσεις κλασικής μουσικής. Δεν θα μπορούσε να γίνει ελληνογαλλική εορτή χωρίς την ποίηση. Την Κυριακή 5 Αυγούστου, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Γάλλος ηθοποιός Γιαν Πεϊρά θα διαβάσουν γαλλικά ποιήματα μεταφρασμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη. Η ανάγνωση, συνοδεία μουσικής, θα γίνει στο μικρό ανοιχτό θεατράκι στο Καμίνι, το οποίο θα πάρει το όνομα του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη υδραϊκής καταγωγής.

Η στιγμή του αποχαιρετισμού θα έχει τη σφραγίδα της γαλλικής γαστρονομίας. Οποιος έχει φάει φιλέτα και γαλλικές λιχουδιές από τα χέρια της Μαριβόν Σαλογιάννη στο Ηλιόκαστρο της Αργολίδας, ξέρει το ταλέντο της. Μαζί με την κόρη της Ματίνα – Λόρα θα προτείνουν πιάτα γαλλικής κουζίνας στο εστιατόριο Sunset για να λήξει η εβδομάδα όπως πρέπει. Διότι όπως όλοι ξέρουμε, ο έρωτας (για τη Γαλλία) περνά από το στομάχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή