Το φλερτ του καλοκαιριού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλός μου φίλος Ανέστης Μπαμπαζιμόπουλος, άρχοντας των αποσταγμάτων, λέει ότι το ούζο στη γαστροοινική μας παράδοση είναι ό,τι το φλερτ στη ζωή μας: το παιχνίδι πριν σοβαρέψουν τα πράγματα! Σε ένα ποτήρι ούζο συμπυκνώνεται η ουσία του ελληνικού καλοκαιριού. Στην παραλία του νησιού, στη σκιερή πλατεία του χωριού, στη σκιά του πεύκου, δίπλα στην πισίνα το ηλιοβασίλεμα. Γιατί το ούζο πίνεται κάθε ώρα και σε κάθε τόπο όπου θα πίναμε ένα οποιοδήποτε απεριτίφ, ένα ποτό δηλαδή πριν από το κυρίως γεύμα. Εδώ ας μου επιτραπεί να επιμείνω με έμφαση! Το ούζο είναι ορεκτικό! Δεν υποκαθιστά το κρασί ή την μπίρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση συνοδευτικό φαγητού και δεν πίνεται ποτέ στο τραπέζι! 

Γλυκό και αρωματικό συγχρόνως, με επιθετική αλκοολική γεύση, αποζητάει ανάλογους μεζέδες. Τους απλούστερους μεζέδες! Ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και αγγούρι τραγανό και δροσερό, δύο ελιές κι ένα κομμάτι πικάντικο κασέρι με μία φέτα ζυμωτό ψωμί. Σαρδέλες παστές σπιτικές ή του μπακάλη, αντσούγιες, λακέρδα πολίτικη, τσίρο και κάθε είδους παστό και καπνιστό αλμυρό ψαρικό. Αλλά και μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα και σαρδέλα με χοντρό αλάτι. Κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανητά με σκορδάτο τζατζίκι και όλα τα τουρσιά, με κυρίαρχα, λόγω εποχής, τα καππαρόφυλλα και τις μπάμιες. Πιπεράτα και πικάντικα τυριά, όπως νησιώτικη κοπανιστή, παραδοσιακό κασέρι, τυροκαυτερή. Και κάθε είδους ελιές!

Πίνουμε το ούζο όπως μας αρέσει! Με πάγο, με νερό, σκέτο, παγωμένο (φροντίζουμε για ένα μπουκάλι στο ψυγείο). Διαλέγουμε όμως τα σωστά ποτήρια, ψηλά, με κοντό ποδαράκι, για να μη ζεσταίνεται το παγωμένο ούζο από τη θερμοκρασία του χεριού. Πίνεται πάντα αργά, με μικρές γουλιές, για να κρατήσει αρκετή ώρα, αφήνοντας  περιθώριο για συζητήσεις. Το φλερτ που λέγαμε…

Επιλογές

Ούζα κυκλοφορούν πολλά και εκλεκτά. Σήμερα επιλέγω δύο limited edition προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε ακόμα κι αν δεν ανήκετε στους φανατικούς του είδους.

Ούζο Spentza 1892 εξ αποστάξεως 100%. Το σπάνιο αυτό ούζο έχει αποσταχθεί με τον πιο μυροβόλο γλυκάνισο της Μυτιλήνης, που βρίσκεται σπαρμένος στα γλυκανισοτόπια του Λισβορίου. Μια έκρηξη αρωμάτων και συναισθημάτων σε αριθμημένες συλλεκτικές φιάλες, μόνο για τους γνώστες και λάτρεις του καλού ούζου.

Ούζο Avantes εξ αποστάξεως 100% από την ομώνυμη μπουτίκ ποτοποιία της Εύβοιας. Ένα ξεχωριστό, διάφανο, γνήσιο απόσταγμα ανώτερης ποιότητας που παράγεται με την ιεροτελεστία της αργής απόσταξης σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, συμπυκνώνοντας στη γεύση και στο άρωμά του φινετσάτα αρώματα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή