Ιταλία: Ο συγγραφέας που εξοργίζει μαφία, Σαλβίνι

Ιταλία: Ο συγγραφέας που εξοργίζει μαφία, Σαλβίνι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο για συκοφαντική δυσφήμιση υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Ο διάσημος για την εκστρατεία του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος Σαβιάνο έχει αναδειχθεί τελευταία στην πιο ενοχλητική φωνή για την ιταλική Ακροδεξιά και προσωπικά για τον Σαλβίνι, καυτηριάζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική του.

«Υπέβαλα μήνυση εναντίον του Σαβιάνο, όπως είχα υποσχεθεί. Δέχομαι όλες τις κριτικές, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να λέει ότι βοήθησα τη μαφία, αυτά τα σκ… που πολέμησα με όλες μου τις δυνάμεις, ή ότι χαίρομαι για τον θάνατο ενός παιδιού», έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών στο Twitter. «Ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να μου κάνει μήνυση… Αυτό δεν θα με σταματήσει απέναντι σε μια κυβέρνηση που φοβάται τις κριτικές φωνές. Στο δικαστήριο ο Σαλβίνι θα κληθεί να πει την αλήθεια, κι αυτό θα είναι μια καινούργια εμπειρία για τον ίδιο», απάντησε ο 38χρονος συγγραφέας.

Βιτριολική κριτική

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Σαβιάνο είχε αποκαλέσει, μέσω Twitter, τον Σαλβίνι «υπουργό του υποκόσμου». Την περασμένη εβδομάδα, επανήλθε στη βιτριολική κριτική του με ένα άλλο tweet, όπου εικονίζονται τα πτώματα μιας γυναίκας και ενός παιδιού να επιπλέουν στη Μεσόγειο. Στο μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο Σαβιάνο αναρωτιέται «πόση ικανοποίηση» μπορεί να δίνουν στον υπουργό Εσωτερικών παρόμοιες εικόνες και τον προειδοποιεί ότι «το μίσος που σπέρνει θα το θερίσει».

Ο Σαλβίνι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή τον Ιούνιο, όταν απαγόρευσε στο πλοίο «Aquarius», που μετέφερε 629 μετανάστες, να αγκυροβολήσει σε ιταλικό λιμάνι. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Σαβιάνο έγραψε στον βρετανικό Guardian ότι «οι Ιταλοί βρίσκονται σε κοινωνική οπισθοδρόμηση λόγω του ανερχόμενου εθνικισμού που συνοδεύεται από ρατσιστικές προκαταλήψεις».

Εχοντας θητεύσει στην ερευνητική δημοσιογραφία, κατά κύριο λόγο με ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα, ο Σαβιάνο κέρδισε παγκόσμια φήμη το 2006 με το μυθιστόρημά του «Γόμορρα», που έγινε μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες. Πρόκειται για μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιστρέφεται γύρω από τη δράση της Καμόρα, της μαφιόζικης οργάνωσης που δρα στη Νάπολη και τη γύρω περιοχή. Εκτοτε δέχθηκε επανειλημμένως απειλές κατά της ζωής του και ζει υπό αστυνομική προστασία.

Τους τελευταίους μήνες, ο Σαβιάνο αναδείχθηκε σε έναν από τους σφοδρότερους αντιπάλους της νέας κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκιστών-ακροδεξιών. Η ομηρία της Κεντροδεξιάς από τη Λέγκα και η παράλυση της Αριστεράς έχουν δώσει στον αντιπολιτευτικό του λόγο ένα βάρος που ούτε ο ίδιος θα φανταζόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ματέο Σαλβίνι τον απείλησε πρόσφατα ότι θα διακόψει την αστυνομική προστασία που του παρέχεται.

Ωστόσο, ούτε ο Σαβιάνο είναι απαλλαγμένος από αμφισημίες και τοποθετήσεις που προκαλούν έντονες κριτικές. Σε μια περίπτωση δήλωσε ότι εμπνέεται από τους αναρχικούς Μιχαήλ Μπακούνιν και Ερρίκο Μαλατέστα, αλλά και από ακροδεξιών, αν όχι και φασιστικών προσανατολισμών διανοούμενους, όπως ο Καρλ Σμιτ και ο Τζούλιους Εβολα, γεγονός που του στοίχισε θύελλα επικρίσεων από το προοδευτικό στρατόπεδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή