Στις Snam, Enagas και Fluxys πέρασε ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ

Στις Snam, Enagas και Fluxys πέρασε ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριστικά στην κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A. των ευρωπαϊκών εταιρειών Snam, Enagas και Fluxys –και οι τρεις μέτοχοι του αγωγού ΤAP– περνάει ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ, σχεδόν έξι χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια αποκρατικοποίησης. Η σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) έναντι 535 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A. υπεγράφη χθες στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας Εφίσιο Λουίτζι Μαράς, του πρέσβη της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα, του πρέσβη του Βελγίου Λικ Λιμπό, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδου Λαμπίρη, του αναπληρωτού διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα κ.ά.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας υπέγραψε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος και εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών ομίλου ΕΛΠΕ Ιωάννης Αψούρης. Από πλευράς κοινοπραξίας υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Snam SpA Μάρκο Αλβέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Enagas Internacional SLU Μαρσελίνο Ορέχα Αρμπούρουα και ο Chief Commercial Officer της Fluxys S.A. Αρνό Μπιξ. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη συμφωνία μετόχων (SHA), εκπροσωπώντας το ελληνικό Δημόσιο. Ο υπουργός έκανε λόγο για «μια εξαιρετική συμφωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου».

Οι νέοι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ δεσμεύονται για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023. Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετόχων υπογράφηκε μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ληφθεί και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που προσείλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να αποφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά τα ΕΛΠΕ). Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ και επισημαίνει τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας τόσο για τον ΔΕΣΦΑ και τις προοπτικές του ως μέλους μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας με διεθνείς δραστηριότητες όσο και συνολικά για τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

«Μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία αναλαμβάνει να επενδύσει στο μέλλον του ΔΕΣΦΑ, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο, λόγω της στρατηγικής της θέσης», τόνισε στην ομιλία του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος. Πολύ σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική της χώρας να ενεργεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος χαρακτήρισε τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης. Επίσης, τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα βρίσκεται δίπλα στους επενδυτές για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τον ΔΕΣΦΑ και το επενδυτικό τους σχέδιο, παρέχοντας υποστήριξη ανάλογα με την περίπτωση.

«Η Snam είναι έτοιμη να δουλέψει με τους εταίρους της για να επιταχύνει την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ και των υποδομών στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να έχει έναν ρόλο-κλειδί στην πραγματοποίηση ενός συνεχώς ενοποιημένου, ασφαλούς και βιώσιμου ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, το οποίο θα ωφελήσει τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam Μάρκο Αλβέρα. Η κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζει μεταξύ άλλων ότι έχει διασφαλίσει μια «10ετή άνευ προσφυγής χρηματοδότηση για την απόκτηση του διαχειριστή για περίπου το 65% της αξίας της εταιρείας. Η χρηματοδότηση υπόκειται σε τεκμηρίωση και αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Στην ιταλική ENI το 100% της Zeniθ

Μοναδικός μέτοχος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας –που πλέον έχει μετονομασθεί σε Zeniθ– κατέστη από χθες η ιταλική ΕΝΙ, η οποία μπήκε στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου το 2000, συμμετέχοντας με ποσοστό 49% στην εταιρεία. Χθες ολοκληρώθηκε η πώληση στην ΕΝΙ του 51% της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος χρήσης 2017). Η συμφωνία αγοραπωλησίας μετόχων υπεγράφη χθες στο Μιλάνο. Η Zeniθ ανακοίνωσε χθες επισήμως τον πλήρη έλεγχό της από την ιταλική ΕΝΙ, επισημαίνοντας ότι προσφέρει στην εταιρεία «τη διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον κλάδο του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, εισάγει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα στην ελληνική αγορά και παρέχει στην εταιρεία τις βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της προς όφελος του Ελληνα καταναλωτή». Η ιστορία της ZeniΘ στην ελληνική αγορά ενέργειας χρονολογείται από το 2000, μέσω των υπηρεσιών της φυσικού αερίου για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει επεκταθεί και στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου δραστηριοποιείται από τις αρχές του έτους στον τομέα της λιανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή