Διάβημα από τη Μόσχα – Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

Διάβημα από τη Μόσχα – Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα προχωρεί η Αθήνα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στο μέτωπο των ελληνορωσικών σχέσεων. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αφενός οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συνομιλούν όλο το τελευταίο διάστημα που ενέσκηψε η κρίση και αφετέρου αξιοποιούνται οι καλές υπηρεσίες διαμεσολάβησης τρίτων προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια στο παρασκήνιο σταδιακά να επανέλθει ισορροπία και να καταστεί σαφές ότι όντως η Αθήνα το εννοεί όταν αναφέρει ότι θεωρεί «λήξαν» το περιστατικό της επιβολής κυρώσεων εις βάρος Ρώσων διπλωματών και πως επιδιώκει την αποκατάσταση των παραδοσιακά ισχυρών διμερών σχέσεων με τη Μόσχα.

Πάντως, βαρόμετρο των διαθέσεων της ρωσικής πλευράς έναντι της απόφασης της Αθήνας να χαμηλώσει του τόνους θα είναι οι κυρώσεις που η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει ως απάντηση στις αντίστοιχες ελληνικές. Η κατ’ αρχάς εκτίμηση έμπειρων διπλωματικών στελεχών είναι ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των κυρώσεων αυτών μάλλον συντείνει στην εκτίμηση ότι και η ρωσική πλευρά πιθανόν επιδιώκει να αποκλιμακωθούν κάπως οι υψηλοί τόνοι. Κανείς, βεβαίως, δεν έχει αυταπάτες ότι θα μείνει χωρίς απάντηση η ελληνική κίνηση, καθώς και για λόγους ισχύος και μόνο, η Μόσχα θα κινηθεί με ισοδύναμα αντίμετρα. Το ερώτημα είναι εάν θα επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω.

Χθες, πάντως, ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που προχώρησε σε ένα «χαμηλών τόνων διάβημα», όπως περιγράφεται από πηγές στην Αθήνα, αναφορικά με την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, την Τετάρτη, στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα. Από το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι στον Ελληνα πρέσβη εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, δηλώσεις του οποίου στο πρακτορείο Sputnik αναρτήθηκαν χθες στον επίσημο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter. Ο κ. Μάσλοφ ανέφερε ότι «η δήλωση της Ζαχάροβα ήταν κατά τη γνώμη μου σωστή, ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν υπερβολική». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπογράμμισε ότι «ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσοελληνικές σχέσεις και ξαφνικά συνέβη αυτή η απογοητευτική κίνηση από την ελληνική πλευρά». Επανέλαβε, δε, την πρόθεση της Μόσχας για αντίμετρα στην απόφαση της Ελλάδας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Οταν χθες εκλήθη ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα από το ρωσικό ΥΠΕΞ, θεωρήθηκε βέβαιο ότι η κλήση αφορά την πρόθεση των ρωσικών αρχών να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά αυτά ακριβώς τα αντίμετρα, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Η Αθήνα επέλεξε να μη δώσει συνέχεια χθες και δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο επί του ρωσικού διαβήματος. Κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι η ελληνική πλευρά με τις κυρώσεις που ανακοίνωσε θέλησε να καταστήσει σαφές ότι υπήρξε υπέρβαση ορίων, αλλά, παράλληλα, δεν επιθυμεί παρατεταμένη κρίση στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή