Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς 500 δισ. δολαρίων

Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς 500 δισ. δολαρίων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα απειλεί να φθάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: σκέπτεται να επιβάλει νέους δασμούς έως και 500 δισ. δολ. σε όλο το εύρος των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πέραν της Κίνας, υπάρχει το μέτωπο με την Ε.Ε. και οι απειλές για επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της να μεταπείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβάλει τους επαπειλούμενους δασμούς. Η Γερμανία διαθέτει ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, με εξαγωγές δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. «Στην επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τον Ντόναλντ Τραμπ, το μήνυμά μας είναι ότι μας ενδιαφέρει να λυθούν τα θέματα με τη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Ειδικότερα, στο θέμα της Κίνας, μέχρι στιγμής ο κ. Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 34 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά. Με το να τους επεκτείνει στα 500 δισ. δολάρια, θα σημάνει ότι καλύπτει τις συνολικές κινεζικές εισαγωγές αντίστοιχης αξίας που κατευθύνθηκαν πέρυσι στην αγορά των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o κ. Τραμπ δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να επιβάλω νέους δασμούς έως και 500 δισ. δολάρια σε κινεζικά προϊόντα. Δεν πρόκειται για θέμα πολιτικού χειρισμού. Απλώς κάνω το σωστό για τη χώρα μας. Η Κίνα μας εκμεταλλεύεται για πολύ καιρό και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου».

Είναι εμφανές ότι με τα λεγόμενά του ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος οξύνει τις τεταμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Οι λεκτικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Στα μέσα της εβδομάδας, η Κίνα κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για ψευδείς καταγγελίες, ότι δήθεν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δημιουργεί κωλύματα στις διμερείς εμπορικές συνομιλίες. Αφορμή στάθηκε δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλο ότι ο Κινέζος πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να έρθει σε συμφωνία για τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Εκτός από το Πεκίνο, ετοιμοπόλεμες εμφανίζονται και οι Βρυξέλλες. Λόγω των επαπειλούμενων μέτρων εις βάρος των εισαγόμενων στις ΗΠΑ αυτοκινήτων, η Ε.Ε. ετοιμάζει κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία ενδεχομένως θα επιβάλει αντίμετρα. Τις προθέσεις της Ε.Ε. έθιξε η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, χωρίς να διευκρινίσει για ποια ακριβώς προϊόντα πρόκειται. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στο Reuters ότι πρόκειται για προϊόντα αξίας 9 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ετοιμάζει και έναν πιο μακροσκελή κατάλογο με προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν συγκριτικά χαμηλότεροι δασμοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή