Η Ιταλία είναι εστία ανησυχίας και αστάθειας για τις αγορές

Η Ιταλία είναι εστία ανησυχίας και αστάθειας για τις αγορές

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγή αστάθειας και ανησυχίας στην Ευρωζώνη αλλά και στις αγορές εξακολουθεί να αποτελεί η Ιταλία, λόγω της στάσης που τηρεί ο κυβερνητικός συνασπισμός των δύο αταίριαστων πολιτικών μορφωμάτων, της ακροδεξιάς Λέγκας και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Η φημολογία περί κυοφορούμενης πολιτικής κρίσης, λόγω διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης, και το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία προκάλεσαν χθες νέα υποχώρηση των ιταλικών ομολόγων και του χρηματιστηρίου του Μιλάνου. Την ανησυχία τροφοδότησε το γεγονός ότι επανήλθε η συζήτηση περί επικείμενης εξόδου της γειτονικής χώρας από το ευρώ διά στόματος του Κλάουντιο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής.

Αιτία της διαμάχης ήταν το ποια πρόσωπα είναι τα πλέον ενδεδειγμένα για να αναλάβουν επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φορέων της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων La Stampa και Repubblica, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι άσκησαν πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών για να υποστηρίξει πρόσωπα της επιλογής τους, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η διαφωνία κορυφώθηκε, όταν έφθασαν να επιλέξουν επικεφαλής για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας (GDP). Εκλεκτός του Ντι Μάιο ήταν ο Φαμπρίτσιο Παλέρμο, έως χθες διευθύνων σύμβουλος του GDP, που τελικά υπερίσχυσε. Ο κ. Τρία επέμενε να αναλάβει τη θέση ο Ντάριο Σκαναπιέκο, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πρώην στέλεχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, προσπαθούσε να διαδραματίσει ρόλο ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με το Reuters, στη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε συμβιβαστική λύση και επήλθε συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Επικεφαλής του GDP θα αναλάβει ο εκλεκτός του Ντι Μάιο, Φαμπρίτσιο Παλέρμο, και διευθυντής του υπουργού Οικονομικών ο Αλεσάντρο Ριβέρα, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών. Ο Τρία υποστήριζε τον Ριβέρα για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς ήταν ο άνθρωπος που είχε βοηθήσει να αντιμετωπισθεί η τραπεζική κρίση της Ιταλίας. Προσπαθώντας να κατευνάσει την ανησυχία, ο Ντι Μάιο δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ότι «ουδέποτε ζήτησε κανείς την παραίτηση του Τρία». Εν τω μεταξύ, χθες η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας, η Corriere della Sera, δημοσίευσε δήλωση του Κλάουντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, ότι «η Ιταλία, αργά ή γρήγορα, θα φύγει από το ευρώ». Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των διετών ομολόγων κατά περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 0,63%, ενώ των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά έξι μ.β., στο 2,57%. Σε ό,τι αφορά την αγορά του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε από την αρχή της συνεδρίασης κατά 1%, αν και αργά το απόγευμα οι απώλειες έτειναν να περιοριστούν στο 0,58%.

Εξισορροπητικός παράγων

Τυχόν παραίτηση ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία θα προκαλούσε όχι μόνον πολιτική κρίση στη χώρα, αλλά και κραδασμούς στη σχέση της με την Ευρωζώνη και στις αγορές. Ο διορισμός του Τρία, καθηγητή Οικονομικών και θεωρούμενου ευρωπαϊστή, επανέφερε στις αρχές Ιουνίου σχετική ηρεμία στην αγορά των ιταλικών ομολόγων. Είχε προηγηθεί εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων σε επίπεδα κοντά σε εκείνα της κρίσης χρέους. Ο λόγος ήταν πως ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο πολιτικούς σχηματισμούς εχθρικούς προς την Ευρώπη είχε εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ. Οι επικεφαλής των δύο πολιτικών σχηματισμών είχαν, άλλωστε, προτείνει αρχικά για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών τον Πάολο Σαβόνο, που υποστήριζε ανοικτά την αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ. Ο Τρία, αντιθέτως, πριν από τον διορισμό του, μερίμνησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει μέλος της και δεσμεύθηκε να εμποδίσει οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να την εξωθήσει στην έξοδο. Ετσι, η προοπτική παραίτησής του επανέφερε την αστάθεια στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή